De eerste Afrikaanse Amerikanen werden verhandeld onder de Nederlandse vlag
Slavernij In de VS leren scholieren over ‘1619’: het jaar waarin de eerste Afrikanen naar Virginia werden gebracht – de oorsprong van de Afrikaans-Amerikaanse gemeenschap. Uit archieven en brieven blijkt nu dat Nederland hierin een grote rol speelde.
door Leendert van der Valk

(publiek domein)
Geketend lopen Isabella, Antonio en duizenden andere inwoners van het verwoeste Ndongo-koninkrijk naar de kust van Angola. Het is februari 1619. Ze worden voortgedreven door Portugese soldaten. De rivier die ze volgen kleurt rood van de bloedige strijd die de Europeanen laten uitvechten door Afrikaanse huurlingen van elders.
We weten niet veel over de laatste dagen van Isabella en Antonio in Afrika. Waarschijnlijk worden ze dagenlang op het strand in hutten opgesloten, gebrandmerkt, en gezegend door een priester – waarna ze naar de São João Bautista worden geleid, een van de zeker 36 schepen die dat jaar uitvaren uit de haven van Luanda in Angola om de koloniën van het Spaanse rijk van slaven te voorzien.
In Ndongo heetten ze vermoedelijk anders, maar hun Portugese namen Isabella en Antonio zullen tienduizend kilometer verderop verbasterd worden tot ‘Isabell’ en ‘Antoney’ en terugkomen in de volkstelling van de Engelse kolonie Virginia. Dat ze daar terechtkomen, komt door een brief die is ondertekend door stadhouder Maurits van Oranje. Antonio en Isabella worden onder Nederlandse vlag verkocht in Amerika. Vierhonderd jaar later zullen ze symbool staan voor het begin van de zwarte Amerikaanse gemeenschap.
Lees hier het hele artikel in NRC, 1 januari 2021