blog | werkgroep caraïbische letteren

‘De duik’ en ‘Het spannendste boek van de wereld’

Lezing van Sjoerd Kuyper op Aruba

Sjoerd Kuyper zal vertellen over het ontstaan van zijn Caraïbische jeugdromans De duik (Curacao) en Het spannendste boek van de wereld (Aruba) en het belang van (jeugd)literatuur in het onderwijs.

Sjoerd Kuyper (Amsterdam, 6 maart 1952) schreef al op jonge leeftijd. Zijn eerste publicatie was een gedicht in een tien voor de tieners. Hij was toen zestien. In 1974 brak Kuyper zijn studie filosofie af om beroepsschrijver te worden. Er verschenen bundels met gedichten voor volwassenen, maar bekendheid verwierf hij vooral met zijn werk voor kinderen.

Kuyper schreef meer dan vijftig kinderboeken. Robin en Suze, Het eiland Klaasje, Robin is verliefd, Sjaantje doet alsof en O rode papaver, boem pats knal! werden bekroond met een Zilveren Griffel, en met Robin en Godwon Kuyper de prijs voor het beste kinderboek van 1996: de Gouden Griffel. In 2000 schreef Kuyper kinderboekenweekgeschenk Eiber! en in mei 2009 hield hij de spraakmakende Annie M.G. Schmidtlezing Over het nieuwe uitgeven en mijn oude schrijversneus. Begin 2014 verscheen de jeugdroman Hotel De Grote L, die de top-10 van de bestsellerslijst haalde en bekroond werd met een Zilveren Griffel. Het boek verscheen in zeven landen. De duik werd genomineerd voor de Woutertje Pieterseprijs en won een Vlag en Wimpel, de Glazen Globe en de Jenny Smelik-IBBY-prijs. In 2012 ontving Sjoerd Kuyper de driejaarlijkse Theo Thijssenprijs, de P.C. Hooftprijs voor jeugdliteratuur, voor zijn gehele oeuvre.

Van het boek Het zakmes maakte regisseur Ben Sombogaart een tv-serie en een speelfilm. Kuyper schreef het scenario. Serie en film wonnen tezamen veertien prijzen, waaronder het Gouden Kalf en de International Emmy Award in New York. Ook Kuypers boeken De rode zwaan, Morrison krijgt een zusje, Mijn opa de bankrover en Hotel De Grote L werden verfilmd. De liedteksten die hij schreef voor de musical Turks fruit werden bekroond met de John Kraaijkamp Musical Award en voor Kinderen voor Kinderen maakte hij met Tjeerd Oosterhuis de top-5 hit Hallo wereld.

Sjoerd Kuyper is getrouwd met Margje, heeft twee kinderen: Joost en Marianne, en twee kleinkinderen: Kingston en Doortje. Hij is Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Informatie

Donderdag, 23 november 2017
5 pm – 5.45 pm
Aula – Universiteit van Aruba
J.E. Irausquinplein 4
Toegang is gratis

Hier registereren

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter