blog | werkgroep caraïbische letteren

De donkere bevolking aan het hof van Oranje

door Evelien Lindeboom

Wie zijn die donkere mensen die op Nederlandse schilderijen uit de 17de en 18de eeuw staan? Van twee weten we nu hun naam en hun geschiedenis: Cupido en Sideron, twee kinderen die als een exotisch ‘cadeautje’ aangeboden werden aan stadhouder Willem V.

Daar sta je dan. Zeven jaar, door vreemde mannen op Curaçao bij je ouders weggehaald en op een boot gezet, waarop je twee maanden lang misselijk bent geweest van de harde wind en de hoge golven. Je had geen idee van de kapingen die onderweg op de loer lagen, maar je hoorde wel de paniek in de harde keelklanken waarmee de volwassen mannen aan boord met elkaar praatten. Eenmaal aangekomen in een land waar de kou je neus en oren haast doet bevriezen, werd je naar een gigantisch paleis gebracht, kreeg je een op maat gemaakt rood-wit-blauw kostuumpje aan en een bijpassende tulband op je hoofd, om vervolgens als cadeautje gepresenteerd te worden aan een bleke jongen van net vijftien jaar met een pruillip.

Lees hier verder op de website van Knipselkrant Curaçao, 16 oktober 2017; ontleend aan het Financieele Dagblad, 14 oktober 2017.

 

 

 

 

 

on 16.10.2017 at 10:03
Tags: / / /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter