blog | werkgroep caraïbische letteren

De Cultuur Top Vijf van 2023 (10)

Het eind van het volle jaar 2023 zit er bijna op. Caraïbisch Uitzicht vroeg alle mensen die betrokken zijn bij de site van de Werkgroep Caraïbische Letteren om hun top-vijf van culturele evenementen die zij het afgelopen jaar hebben bijgewoond of de beste boeken die zij lazen. Vandaag de tiende aflevering door schrijver en bijzonder hoogleraar Michiel van Kempen.

V.l.n.r. Michiel van Kempen, auteur/ bibliothecaris Joe Fortin en Bert Paasman, Aruba, 16 dec 2023.
  1. Een reis naar Aruba met mijn 83-jarige leermeester Bert Paasman voor de CARAN-conferentie, waar we een workshop hebben gegeven over het maken van een Caraïbische bloemlezing, het belang van de site literatuurgeschiedenis.org voor het onderwijs enz. Hoeveel mensen zijn er die hun eigen hoogbejaarde voorganger nog even levendig zien doceren als 25 jaar geleden?
  2. Das Wunder der Heliane door de Nederlandse Reisopera, prachtig geënsceneerd en gezongen, een nog nooit eerder in Nederland opgevoerde opera van Eric Korngold, de man die in Die tote Stadt in mijn ogen het mooiste liefdesduet uit de operaliteratuur schreef.
  3. De expositie van het werk van de Duitse kunstenaar Anselm Kiefer in Museum Voorlinden plus de in 3D opgenomen indrukwekkende documentaire Anselm van Werner Herzog. Verbijsterend hoe groot een kunstenaar kan zijn.
  4.  Mijn eigen Parelduikerlezing op 11 maart in de OBA. Nogal onbescheiden om mijn eigen lezing in dit rijtje te zetten, terwijl in diezelfde zaal ook Julien Ignacio op 4 november een geweldige Cola Debrot-lezing gaf. Maar het evenement schoot me direct te binnen, niet alleen omdat ik nooit eerder zó veel hartverwarmende reacties op een lezing kreeg, maar ook omdat het een groot genot was om voor een groot intellectueel gezelschap Corrie Konings door de zaal te laten schallen: ‘Huilen is voor jou te laat!’
  5. Het concert dat Roderigo Robles de Medina in het Huis De Pinto gaf op 26 november van werk van Surinaamse klassieke componisten, van wie vooral Eddy Vervuurt voor mij een grote verrassing was.
Pianist Roderigo Robles de Medina speelt werk van Eddy Vervuurt in het Pintohuis, Amsterdam, 26 november 2023. Achter hem luisteren toe geheel rechts de dochter van Eddy Vervuurt, naast haar twee kleindochters.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter