blog | werkgroep caraïbische letteren

De Cultuur Top Vijf van 2023 (5)

Het eind van het volle jaar 2023 zit er bijna op. Caraïbisch Uitzicht vroeg alle mensen die betrokken zijn bij de site van de Werkgroep Caraïbische Letteren om hun top-vijf van culturele evenementen die zij het afgelopen jaar hebben bijgewoond of de beste boeken die zij lazen. Vandaag de vijfde aflevering door de Antilliaans-Nederlandse schrijver Julien Ignacio.

Glenn Helberg. Foto © Michiel van Kempen
  1. The art and practising of experience/Becoming our space: helende combinatie van dans, theater en groepstherapie olv gastcurator Glenn Helberg in cultureel centrum Shebang in de Bijlmer. Kunst en spiritualiteit kwamen zelden zo krachtig samen, na afloop stap je als een ander mens naar buiten.

2. ZAPHYRIA: van Cinetol tot de Aprilfeesten, van de Vondelbunker tot de Kunstbende finale in de  Melkweg, deze jonge funkpunkband speelde iedere zaal dit jaar helemaal plat. In 2024 verschijnt hun eerste EP, 28 februari staan ze in Paradiso. 

3. De dubbele overzichtstentoonstelling in het Stedelijk en in EYE van alleskunner Felix de Rooy liet zien hoe ver deze Curaçaose beeldend kunstenaar, film- en theatermaker, acteur en performer zijn tijd vooruit was. Bij beide feestelijke openingen was de crème de la crème van de Caraïbische kunstscene aanwezig.  

4. De performance SPAfrica van Studio Julian Hetzel & Ntando Cele in theater Frascati onderzocht hoe kapitalisme en racisme met elkaar verbonden zijn. De empathie van een wit publiek wordt messcherp onder de loep gelegd.

5. De diepst verborgen herinnering van de mens van de Frans-Senegalese schrijfgod Mohamed Mbougar Sarr is een machtige roman die je geloof in de kracht van literatuur vleugels geeft.  

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter