blog | werkgroep caraïbische letteren

De Cultuur Top Vijf van 2023 (4)

Het eind van het volle jaar 2023 zit er bijna op. Caraïbisch Uitzicht vroeg alle mensen die betrokken zijn bij de site van de Werkgroep Caraïbische Letteren om hun top-vijf van culturele evenementen die zij het afgelopen jaar hebben bijgewoond of de beste boeken die zij lazen. Vandaag de vierde aflevering door Joke Gerritsen.

  1. Expositie Faith Ringgold, gezien in Musée Picasso, april 2023: Catalogus van de formidabele maar wonderbaarlijk onbekende Afro-Amerikaanse kunstenaar Faith Ringgold, geboren in 1930. De expo én ontdekking van het jaar. En ze leeft nog!

2. Jessica Love – Julian is een zeemeermin: Hartveroverend prentenboek over Julian en zijn oma. Vertaling: Loes Randazzo. Uitgeverij Randazzo, Ootmarsum. Oorspronkelijke titel: Julian is a mermaid, Walker Books Ltd London, 2018

3. Wayne McLennan – Een nacht bij de rivier. Mijn vrienden de aboriginals: Boksen is een geliefde sport onder aboriginals. McLennan, opgegroeid in een mijnstadje bij de Australische kust en zelf ooit profbokser (ook barkeeper, zijdehandelaar, zeevisser, bouwvakker & meer), zocht zijn oude maatjes op voor dit onverbloemde, bij vlagen rauwe verhaal over hoe minachting uit het verleden doorwerkt in deze bevolkingsgroep. Vertaling Ralph van der Aa. Atlas Contact 2019.

4. John Agard – Follow that Word. Deze van oorsprong Brits Guyanese dichter was na ruim een kwart eeuw dit jaar opnieuw te gast op Poetry International Rotterdam. Follow that Word is, net als zijn andere werk, een feestje voor klein en groot. Illustraties: Momoke Abe. Hodder Children’s Books, London, 2022.

5. Ken Mangroelal – Op weg naar Nos Plaser: Sprankelende Caraïbische novelle waarin pijn uit heden en verleden een warmbloedige ode aan het leven niet in de weg staat. De op Aruba geboren Mangroelal is filosoof en schrijver. In de Knipscheer 2023.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter