blog | werkgroep caraïbische letteren

De Cultuur Top Vijf van 2023 (2)

Het eind van het volle jaar 2023 zit er bijna op. Caraïbisch Uitzicht vroeg alle mensen die betrokken zijn bij de site van de Werkgroep Caraïbische Letteren om hun top-vijf van culturele evenementen die zij het afgelopen jaar hebben bijgewoond of de beste boeken die zij lazen. Vandaag de tweede aflevering door de in Suriname wonende neerlandica en recensente Hilde Neus.

Plaat uit P.J. Benoit, Reis naar Suriname.
  1. Het allermooist uitgevoerde boek is de facsimile-uitgave van Reis naar Suriname van de Belg P.J. Benoit uit 1839. Verzorgd door boekverzamelaar Carl Haarnack en boekhistoricus Garrelt Verhoeven. Op grote platen van origineel formaat die prachtig zijn ingekleurd.

2. De pakkendste lezing is de presentatie van Wim Rutgers op het Caran Symposium op Aruba, waarin hij een vroeg verhaal van Tip Marugg verbindt met de heuvels van waarheen Tula in 1795 naar toe vluchtte. Geloofwaardige achteraf ingevulde critical fabulation.

3. De prachtigste boekkaft is die van de roman Geheimen van het tuinhuis geschreven door Rihana Jamaludin, waarin ze het verhaal van Jan Ernst Matzeliger vertelt, uitvinder van de zwikmachine.

4. Het beste non-fictie boek is Reckoning with Slavery. Gender, Kinship and Capitalism in the Early Modern Atlantic van historica Jennifer Morgan, vanwege de vele vrouwen die erin voorkomen. Gepubliceerd in 2021. Dit jaar gelezen.

5. Het spannendste verhaal is wat taximan Alejandro mij vertelde op het eiland Aruba. Hij vluchtte vanuit Venezuela naar Aruba vanwege bedreigende politieke omstandigheden. Hij surfte 35 kilometer per kite over de Caribische zee! Daar moet een (kinder)boek over geschreven worden.

Aruba. Foto © Michiel van Kempen

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter