blog | werkgroep caraïbische letteren

De Cultuur Top Vijf van 2023 (15)

Het eind van het volle jaar 2023 zit er op. Caraïbisch Uitzicht vroeg alle mensen die betrokken zijn bij de site van de Werkgroep Caraïbische Letteren om hun top-vijf van culturele evenementen die zij het afgelopen jaar hebben bijgewoond of de beste boeken die zij lazen. Vandaag de vijftiende aflevering door wiskundige, publicist en filmexpert Lex Veerkamp.

Educando un pueblo (2023) van Sylvia Waterloo. Alle foto’s van Lex Veerkamp.
  1. De Curaçaose beeldende kunst is veel dank verschuldigd aan Gallery Alma Blou. Lusette Verboom, geassisteerd door haar man Herman Verboom, stopte er mee. In december was de Good Bye Exhibition in Landhuis Habaai op Curaçao. Bijna alle grote Curaçaose kunstenaars deden mee, van Ailsa Anastasia tot Richard Doest, van Avantia Damberg tot Yubi Kirindongo, van Ellen Spijkstra tot Phillippe Zanolino, van Hortence Brouwn tot Salustiano Martha en nog vele anderen. Mijn echtgenote Sylvia Waterloo (even ‘pluggen’) pakte uit met een groot (politiek) werk Educando un pueblo (2023), geïnspireerd op het boekje Ignorancia o educando un pueblo (1929) van Medardo de Marchena, door Aart Broek uit de vergetelheid gehaald. 
  • De expositie Apocalypse in het Stedelijk Museum van Amsterdam liet het werk van de bevlogen kunstenaar en het multi-talent Felix de Rooy zien. Zijn imposante oeuvre op het gebied van film, beeldende kunst, schilderkunst, collages, wandkleden en als curator, kwam indrukwekkend en overdonderend over. Een speciaal filmprogramma rondom hem in Eye completeerden het ‘feest’. Los daarvan was het een goed museumjaar voor de Antilliaanse kunst. In Schiedam was er aandacht voor de kleurrijke Curaçaose jaren van Frieda Hunziker, aangevuld met kleurrijk werk van andere Caraïbische kunstenaars, zoals Avantia Damberg (inclusief een door mij uitgeleend werk, even ‘pluggen’) en Carlos Blaaker. In Tilburg was in het Textiel Museum de tentoonstelling Textile now – elke draad een verhaal met fraai werk van o.a. het Arubaanse kunstenaarsechtpaar Alydia Wever en Ryan Oduber, patricia kaersenhout en Raquel van Haver. In Kunsthal KAde in Amersfoort werd in de fantastische expositie Africa Supernova de Afrikaanse kunst aangevuld met enkele Caraibische kunstwerken van Carlos Blaaker, Eugenie Boon en Iris Kensmil.
Felix de Rooy expositie in het Stedelijk Museum Amsterdam.

  • De muzikale presentatie van de cd Imershon van Vernon Chatlein in TivoliVredenburg in Utrecht. Authentieke Curaçaose muziek, afgestoft en nieuw leven ingeblazen. Enkele weken later trad hij ook op tijdens Current Caribbean Classics in de kleine zaal van het Concertgebouw in Amsterdam, samen met o.a. Alexander Kraft van Ermel, Tamara Nivillac en Imara Thomas. Een avond vol weemoed en melancholie.
Vernon Chatlein in de kleine zaal van het Concertgebouw in Amsterdam, november 2023.
  • Het leukste filmfestival van Nederland, Film by the Sea in Vlissingen, begin september. Cannes aan de Schelde, maar dan gezelliger. Een prachtige openingsfilm Perfect Days van Wim Wenders, veel andere mooie films en tussendoor lekker uitwaaien op de boulevard. En even ‘pluggen’, dankzij dat ik een beetje als intermediair heb opgetreden: Film by the Sea gaat samenwerken met het Curaçao International Film Festival. Dat ligt ook aan the sea, dus ligt voor de hand. Half april 2024 is de volgende editie op Curaçao.
  • De première tijdens het Nederlands Film Festival van De dans van Natasja, de elfde en laatste lange speelfilm van Jos Stelling. Ik ken Jos Stelling al meer dan veertig jaar, sinds de wereldpremière van De Pretenders (1980), een première die ik samen met hem organiseerde. Hij is een van de laatste echte filmauteurs van Nederland, samen met Alex van Warmerdam en Paul Verhoeven. Hun films hebben gedraaid op de belangrijkste filmfestivals, die van Cannes en Venetië. Ik ben bevooroordeeld, ook omdat ik bevriend met hem ben. Maar ik moet de film toch even ‘pluggen’: Gaat dat zien. De film, een echte Jos Stelling-film met een unieke beeldtaal, draait nu nog in het hele land.
De première tijdens het Nederlands Film Festival van De dans van Natasja.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter