blog | werkgroep caraïbische letteren

De Cultuur Top Vijf van 2023 (12)

Het eind van het volle jaar 2023 zit er op. Caraïbisch Uitzicht vroeg alle mensen die betrokken zijn bij de site van de Werkgroep Caraïbische Letteren om hun top-vijf van culturele evenementen die zij het afgelopen jaar hebben bijgewoond of de beste boeken die zij lazen. Vandaag de twaalfde aflevering door jeugdboekenschrijfster Charlotte Doornhein.

  1. Het jeugdboek De dans van de drummers van auteur Hans Hagen. Heerlijk ritmisch geschreven verhaal over zes Afrikaanse kinderen met prachtige kleurrijke illustraties. Ik gebruik dit boek tijdens mijn lessen op basisscholen. Kinderen worden er elke keer door gegrepen. Voel de drum in je binnenste!
  2. The Giver van Lois Lowry. Dit boek is mijn lievelingsboek en heb ik geloof ik al twintig keer gelezen. Het blijft indruk maken. De bijbehorende delen Gathering Blue, Messenger en Son zijn eveneens bijzonder mooi.
  3. De film Collateral Beauty werd in de (sociale) media neergesabeld. Onterecht naar mijn mening. Acteur Will Smith zet een overtuigende door verdriet gebroken man neer. Film met onverwachte wendingen en diepere lagen. Geeft stof tot nadenken en leidt tot discussie met geliefden.  
  4. Het meerdaagse festival SpringFlower van, voor en door vrouwen met of zonder dochter. Prachtige Rite of Passage samenkomst waarin vrouwen van alle leeftijden en generaties zich verbinden en elkaar inspireren. Magie bestaat!
  5. De korte film Postduif tussen de linies is Imre Wilders zijn aanmeldingsfilm voor de opleiding Regie van de Filmacademie. Ik heb groot respect voor Imre die zoveel verschillende rollen op zich nam – o.a. scenarioschrijver, producent, regisseur – om een onderbelicht en onbekend verhaal uit onze geschiedenis te vertellen. Tijdens de slag om de Grebbeberg (WO II) vielen alle communicatiemiddelen uit en werden er menselijke ‘postduiven’ ingezet om te blijven communiceren tussen de linies. Gefilmd in de loopgraven.

Tot slot nog een tip: de cabaretvoorstelling Wildbloei van Valentina Tóth. Een voorstelling waar ik erg naar uitkijk. Ik heb Valentina jaren geleden gezien als muzikaal wonderkind op de piano tijdens een Hongaarse dag. En nu brengt ze een ode aan de hysterische vrouw in haar one woman show. Ze won in 2022 zowel de jury- als de publieksprijs van het Amsterdams Kleinkunst Festival. Ze werd in 2023 uitgeroepen tot hét comedytalent van dat jaar door de Volkskrant. Wildbloei: gaat dat zien.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter