blog | werkgroep caraïbische letteren

De Cultuur Top Vijf van 2023 (11)

Het volle jaar 2023 zit er op. Caraïbisch Uitzicht vroeg alle mensen die betrokken zijn bij de site van de Werkgroep Caraïbische Letteren om hun top-vijf van culturele evenementen die zij het afgelopen jaar hebben bijgewoond of de beste boeken die zij lazen. Vandaag de elfde aflevering door theatermaakster Paulette Smit.

  1. The story of Travis: Mooie en sterke familievertelling gebaseerd op A Raisin in the Sun van Lorainne Hansberry, waarin met name het samenspel en de choreografie een ijzersterk geheel vormen. Een man kijkt terug op zijn leven, over het belang van het hebben van dromen en wat daarvan terecht gekomen is. Hij leeft in een samenleving die niet ingericht is om hem optimaal te laten floreren. Hoe overleef je dat en hoe maak je een thuis waar je je niet altijd thuis voelt? Regie Romana Vrede, tekst: Esther Duysker, Choreografie: Alida Dors. Met Ruurt de Maesschalk, Jetty Mathurin, Howard Komproe, Joy Wielkens, Yamill Jones, Ritzah Statia, Jennifer Muntslag.

2. Tentoonstelling Felix de Rooy in het Stedelijk Museum. Prachtig samengestelde tentoonstelling die de oude meester recht deed. Zijn hele artistieke leven passeert de revue en daarmee ook de verschillende disciplines die hij beoefent. Het werd tijd dat de grote instellingen eer betonen aan grote Caribische kunstenaars.

3. Jihad van Liefde: Overdonderend verhaal, een pleidooi tegen wraak. Over een Belgische man, moslim, wiens vrouw en moeder van zijn kinderen, wordt getroffen door een terreuraanslag. Hij buigt zijn verdriet om en doet een pleidooi voor liefde en medemenselijkheid. De auteur was aanwezig bij de opvoering en zijn dankwoord was minstens zo indrukwekkend als de voorstelling.  Gebaseerd op het boek van Mohamed El Bachiri, in de regie van Eran Ben Michael en gespeeld door Mohamed Azaay.

4. Opera: Perle Noir, meditaties for Josephine. Over het leven van Josephine Baker. Gezongen door Julia Bullock. Regie: Peter Sellars. Fascinerend om te zien hoeveel vrijheid de regisseur aan de zangeres gaf om volledig haar eigen ritme en bewegingen aan te houden in het stuk. Soms waren er lange pauzes of langzame bewegingen, het was fascinerend. Een heel eigen kijkje op het verhaal dat gaat over de eigenzinnigheid van de hoofdfiguur en ook zo gezongen wordt. 

5. Roof. Tekst: Maxine Pallit de Jong. Reading theatertekst in De Balie, waarna de tekst werd besproken door aanwezigen. Het onderwerp was de toeslagenaffaire en enkele mensen die dat aan den lijve hadden meegemaakt waren er ook. Later werd het een succesvolle voorstelling met de titel: Vecht.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter