blog | werkgroep caraïbische letteren

De catalograaf. Een liefdesgeschiedenis

Een familiegeschiedenis met Surinaamse wortels, geschreven door Diana Tjin

door Estefanía Pampín Zuidmeer

Edgar is een catalograaf die met pensioen gaat. Voor hem is dit niets anders dan een wanhopig makend uitzicht op een toekomst zonder enig perspectief. Maar juist deze nieuwe fase dwingt hem over zijn verleden en Surinaamse wortels na te denken. De roman De Catalograaf. Een liefdesgeschiedenis van schrijfster Diana Tjin (Amsterdam, 1961) is een fascinerende zoektocht naar de eigen identiteit, gekenmerkt door een bijzondere familiegeschiedenis.

Automata

Vlak na zijn pensioen krijgt Edgar een bijzondere opdracht: het beschrijven van een collectie automata. Een automaat is een niet-elektronisch aangedreven mechanisme in de vorm van een mens of dier. Automata waren bijzonder populair in het 17de en 18de -eeuwse Europa. Een opdracht die hem terugvoert naar zijn kindertijd: zijn moeder restaureerde namelijk beweegbare boeken en was bezig met het creëren van de illusie van leven in het levenloze. Tjin voert de lezer tot de magie van mysterieuze creaties die zelfstandig bewegen:

“Wat is het dan? Is het een fascinatie voor de kunde van de bedenker, een god in zijn eigen universum? Of is het meer de prikkelende illusie dat er leven in zo’n levenloos object schuilt? En daarbij gevolgd misschien het gevoel dat je werkelijk macht bezit over leven en dood op het moment dat je ze tot leven wekt?”

Lees hier verder in LAChispa, 24 juli 2020

on 10.08.2020 at 10:01
Tags: /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter