De Calcutta Brieven: aangeschaft en teruggebracht
De naam Calcutta-brieven staat voor een geheel van correspondentie tussen Hindostanen in Suriname en hun familieleden in India en Hindostanen in Suriname onderling. In een project dat in 2017 startte ontsluit Sandew Hira met een aantal vrijwilligers deze bron. De publicatie zal bestaan uit een tiendelige hardcover serie van ongeveer 500 pagina’s per deel met de foto’s van de originele brieven, de vertalingen van de brieven die in het Engels, Hindi of Urdu zijn geschreven, de volledige annotatie en zoekindexen. Daarnaast is nu een populaire uitgave verschenen, het namenboek met alle namen en de belangrijkste gegevens uit de Calcuttabrieven. Ruth San A Jong, directeur van de Schrijversvakschool Suriname, kocht deze uitgave, maar is bepaald niet tevreden.
Ik reed vorige week maandag enthousiast naar het Lalla Rookh-kantoor om een exemplaar van de populaire uitgave van De Calcutta Brieven te kopen. Een ‘populaire uitgave’ of ‘populair-wetenschappelijke versie’ is meestal een soort vereenvoudigde publicatie van een wetenschappelijk boek, een dissertatie of naslagwerk. Een soort semi-wetenschappelijk essay. Ook wel publieksversie. Dan kan het geïnteresseerde doorsnee publiek het ook lezen. Het boek van Kamla Nannan Panday is daar een voorbeeld van. Ze promoveerde op de rol van trauma, cultuur en belevingswereld bij psychiatrische patiënten en maakte van dat academische proefschrift een publieksversie.
De Calcutta Brieven van Sandew Hira en Tanya Sitaram kost 1150 srd (50 euro). Ik had de centen cadeau gekregen, speciaal om het boek aan te schaffen. Ik betaalde en liep al bladerend naar m’n auto. M’n glimlach veranderde in een rechte streep toen ik helemaal geen getranscribeerde brieven zag, en vanaf pagina 162 ongeveer alleen maar tabellen (in zwart gedrukt) met namen van immigranten en een soort volgnummer. Het boek bestaat uit 520 (ongeveer) pagina’s. Je begrijpt dat ik helemaal verontwaardigd was, een vriendin belde die ook al jaloers op mij was geweest omdat ik een boek van 1150 srd zou kopen en meer nog omdat ik mij zo verheugd had om de brieven te lezen om zo een glimp te vangen van die periode. Ik was nog zo ‘jaloers’ geweest als zwarte wier voorouders zelfs het schrijven was ontnomen. En niks aangetekend was… (ik heb altijd enige argwaan gehad naar de accuraatheid van de slavenregisters (pas later mochten we schrijven en onder redactie van de witte kolonisator)…
Brieven zijn persoonlijke dingen en wat smulde ik al bij de gedachte dat je er leuke historische romans mee kan schrijven.
Uit de auto gestapt en het boek teruggebracht. Mevrouw, het boek bestaat alleen uit bibliografische tabellen, 300 pagina’s. Ze deed niet moeilijk.
Ik vind het een zware omissie van de uitgever! No mang! Hoe wil je dat de geïnteresseerde Surinamer of Hindoestaan dit boek koopt? Hoe wil je ze historisch besef meegeven met zo een publicatie. Hoeveel organisaties gaan 1500 euro dokken om de 10 boeken aan te schaffen?
Jammer jammer hoor. En m’n vriendin heeft zoooo hard gewerkt om die 6000 en meer brieven te transcriberen. Zonde!
Enfin ik wilde het kwijt.
Sandew Hira & Tanya Sitaram, De Calcutta Brieven. Populaire uitgave. Nederlands. Hardcover. ISBN 9789074897716. Den Haag: Amrit, 2022, 512 pagina’s. De intekening voor deze uitgave bedraagt € 50 (of 1150 $srd).
Van de tiendelige uitgave zal een beperkte oplage worden gedrukt op basis van voorintekening. De prijs van de encyclopedische uitgave bedraagt € 1.500.