blog | werkgroep caraïbische letteren

De artistieke kleur van Karin Lachmising

door Evy van der Sanden

Paramaribo – Karin Lachmising bruist van de energie. Dat is ook wel nodig, want als nieuwe manager van jeugdtheaterschool On Stage rusten allerlei taken op haar schouders. Van het nieuwe jaar inluiden tot ervoor zorgen dat alles soepel verloopt; Lachmising moet het doen.

De vakantie duurt nog ruim een maand en dat betekent aanpakken. Met een verleden als leidster van een communicatiebureau is de schrijfster daar niet vies van. Zij vindt zichzelf capabel genoeg om het aan te kunnen. De balans opmaken na drie maanden leiding geven vindt ze lastig, omdat de lessen nog niet zijn begonnen. Een voorschot nemen op de toekomst kan ze wel. In principe voert schrijfster Lachmising weinig wijzigingen door. Haar doel en visie zijn hetzelfde als die van Helen Kamperveen. Zang, dans en theater voeren zoals altijd de boventoon en On Stage is nog steeds een plek waar talent zich kan ontwikkelen. “Dit is een belangrijke missie”, meent de kersverse manager.

Anders dan Kamperveen

De uitvoering van alle te regelen zaken kan daarentegen verschillen van het vorige beleid. Aan het einde van elk jaar vindt een evaluatie plaats. “Vanuit die evaluatie en gezien het veranderde management leek het ons goed om een introductieweek te organiseren. Kinderen leren ons kennen en wij hen. Ook presenteren we het lesprogramma en wat ze kunnen verwachten.Op 7 oktober starten de lessen.” Het is niet de enige verandering. “Helen had schrijvers nodig omdat zij regisseuse is. Bij mij is dat andersom.” Bovendien wijzigt het thema van het jaar. “Elk jaar heeft een andere artistieke kleur. Dat is nu ook zo. Vorig jaar was het thema ‘Familie’. Wat dat nu wordt, valt nog niet te zeggen.”

Dat Lachmising schrijfster is, ziet ze als een voordeel voor de school. “Het is de bedoeling dat we voor het nieuwe jaar een stuk schrijven met de input van kinderen en docenten. Dat is al langer het idee, maar door mijn achtergrond, is dat makkelijker.” Daarnaast wil ze bekijken of bepaalde organisaties interesse hebben in trainingen waarbij via rollenspellen gezocht wordt naar oplossingen voor problemen binnen het desbetreffende bedrijf. Die oplossingen moeten bijvoorbeeld helpen om de communicatie te verbeteren of de dienstverlening te optimaliseren. “De kennis van On Stage en de acteurs van de productieklas kunnen we daarbij inzetten.”

Toekomstige samenwerking

Al vanaf de oprichting van de theaterschool in 2007 volgden de kinderen van Lachmising er lessen. Op die manier kwam ze in aanraking met Kamperveen, die haar na een tijdje vroeg om een monoloog te schrijven. Zo ging het balletje rollen; de twee startten een samenwerking. De schrijfster bewerkte onder meer ‘Romeo en Julia’. Lachmising hoopt dat een dergelijke samenwerking in de toekomst wederom plaatsvindt. “Het is heerlijk werken met Helen. Ik zou best nog een stuk willen doen. Maar dat zit er wel in.”.

[tekst uit de Ware Tijd, 29/08/2013]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter