blog | werkgroep caraïbische letteren

De Antillen anders bekeken


Op donderdag 19 september vindt in Café de Monde (voorheen Café Globaal/Mondiaal) in Haarlem een debatmiddag plaats over de positie van de voormalige Nederlandse Antillen. Gastspreker is John Leerdam.

De Nederlandse Antillen: meer dan 300 jaar waren de 6 eilanden in de Caribische Zee een Nederlandse kolonie Na jarenlange onderhandelingen horen de Antillen nog steeds bij Nederland; hetzij als onafhankelijk land binnen het koninkrijk, hetzij als ‘speciale gemeente’. Wie verder kijkt dan de tropische palmenstranden ziet politieke onrust, gesloten olieraffinaderijen en een grote emigratie naar Nederland. En een toenemende anti-Nederlandse houding van de Antillianen. Papiamento en Engels verdringen de Nederlandse taal. Is het vooral bemoeizucht van het oude ‘moederland’, en wanneer is de schuld van de kolonisator afbetaald?

John Leerdam is geboren op Curaçao, en was als Tweede Kamerlid voor de PvdA woordvoerder voor Antilliaanse zaken. Daarnaast is hij theatermaker, die o.a. bekendheid verwierf door het regisseren van het toneelstuk De tranen van Den Uyl, ter gelegenheid van 30 jaar onafhankelijkheid van Suriname. John Leerdam is een kleurrijke persoonlijkheid en een boeiend verteller.

Gesproken column door Jeanette Bos

Fotograaf Jeanette Bos sinds 1996 met regelmaat op Sint Eustatius en werkt aan een fotoboek over dit op één na kleinste eiland van de voormalige Nederlandse Antillen. Voorafgaand aan het hoofddebat schetst zij kort de ‘Statiaanse’ ambivalenties ten aanzien van de Nederlandse betrokkenheid.

Aanvang 19.30 uur Toegang: € 3,00,
Plat du Jour en Café du Monde samen € 10,00.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter