blog | werkgroep caraïbische letteren

Dalfsen uitvalsbasis voor fotoboek over Surinaamse inheemsen

DALFSEN – Op 28 maart 2019 werden in Dalfsen 1000 exemplaren van fotoboek Points of Recognition – Suriname’s indigenous peoples in the 21st century bezorgd door drukkerij Graphius uit België. Vanuit een garage in het Overijsselse dorp worden de boeken nu naar alle uithoeken van de wereld gestuurd.

Milton Kam (eigen foto).

Milton Kam en zijn Dalfsense vrouw Heleen Westerman startten in januari 2019 een kickstarter campagne voor het binnenhalen van de financiën voor het daadwerkelijk laten drukken van het eerste fotoboek over het leven van de Surinaamse inheemsen in de 21ste eeuw. In 30 dagen tijd haalden ze 16.000 euro op via vrienden, bekenden en onbekenden. Als dank voor hun bijdragen, namen zij onderstaande video op met pittoreske plaatjes van Dalfsen.

Met de komst van de 1000 boeken gaat een langverwachte droom van Milton Kam in vervulling. Vele jaren reisde hij heen en weer tussen Suriname en Amerika om het dagelijks leven van de Surinaamse inheemsen vast te leggen. Kam is zelf geboren Surinamer, maar verloor de connectie met zijn thuisland toen hij in 1987 naar Amerika emigreerde. Pas in 2007 maakte hij opnieuw kennis met zijn geboorteland, en besloot toen een fotoproject te starten.

Zijn fotoboek is in nauw overleg en samenwerking met de inheemsen tot stand gekomen. Dat betekent dat een deel van de boeken naar Suriname zal worden verscheept om ze daar onder de inheemsen te verdelen. Iedere inheemse die duidelijk op de foto is te zien, krijgt een gratis exemplaar van het boek. Ook zullen vanuit Dalfsen zo’n 200 boeken naar de Kickstarter- backers worden gestuurd. Een hele operatie waarmee ze de aankomende dagen nog druk bezig zullen zijn.

Herkenning
In Points of Recognition wil Milton Kam de Surinaamse inheemse cultuur zichtbaar maken voor de buitenwereld. Niet alleen voor de Surinamers zelf, maar voor iedereen die geïnteresseerd is in andere culturen. Hij wil met zijn foto’s laten zien dat het leven van Surinaamse inheemsen in sommige opzichten niet heel anders is dan dat van ons.
“Hun leefwereld heeft veel punten van herkenning met de onze. Ook zij knippen hun haren, vinden de liefde van hun leven, zorgen voor kinderen, kijken naar televisie en houden van dansen en sport. Dat is een deel van het beeld dat ik wil overbrengen naar de buitenwereld.
Aan de andere kant kennen Surinaamse inheemsen hun eigen specifieke rituelen en unieke vraagstukken. Vanzelfsprekende zaken zoals het volgen van middelbaar onderwijs zijn een uitdaging voor inheemse jongeren in het binnenland. Vaak reizen ze meerdere uren per dag van en naar school, of verblijven ze op internaten in de stad. Daarnaast zijn er nog vele vraagstukken die samenhangen met grondenrechten en het milieu.” Milton Kam laat met zijn foto’s zien hoe kwesties, zoals grondenrechten en milieu, het dagelijks leven van de inheemsen beïnvloeden. Zijn doel is vooral om het hedendaagse leven van de Surinaamse inheemsen op een waardige en respectvolle manier in beeld te brengen.

Cinematographer
In het normale leven werkt Milton Kam als cameraman voor verschillende film- en televisieprogramma’s. Als director of photography heeft Milton Kam zich gespecialiseerd in storytelling met beelden en het creëren van een sfeer met natuurlijk licht. In de afgelopen jaren heeft hij gewerkt aan series als Netlfix’s Roman Empire en Amazon’s American Playboy, maar ook filmt hij regelmatig independent films. Op 19 april komt de door hem opgenomen film Once Upon A Time In London uit in Engeland.

[van Dalfsennet, 31 maart 2019]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter