blog | werkgroep caraïbische letteren

Dag van de Zwarte Beschaving te Wanhatti

De Dag van de Zwarte Beschaving, Blakaman Dey, wordt zondag te Wanhatti, district Marowijne gehouden. Volgens Iwan Wijngaarde, voorzitter van de organisatie Feydrasi Fu Afrikan Srananman (FFAS), staat de viering in het teken van het VN Internationaal Decennium voor mensen van Afrikaanse afkomst.

50. de voorouders (1)

Albert Roessingh – De voorouders

Bij Wijngaarde leven er gemengde gevoelens. Enerzijds blij dat de komende tien jaar weer aandacht en ondersteuning aan mensen in Afrikaanse diaspora wordt gegeven. “Anderzijds geeft dit een zwakte aan. Anno 2015 moet nog steeds worden gewerkt aan de reparations.” Barryl Biekman, voorzitter van het Nederlands Landelijk Platform Slavernijverleden is volgens Wijngaarde gevraagd om te Wanhatti te spreken. Zij zal de boodschap van de VN verder vertolken.

De FFAS-voorzitter is ingenomen met de plaats van de negentiende viering van deze bijzondere dag. “De mensen hebben ons zelf gevraagd om deze daar te houden. En als personen dat uit eigen initiatief doen, dan belooft het wat te worden.” Naast optredens van NAKS, verschillende culturele groepen, zal er ook een Poolo Boto-wedstrijd worden gehouden. Wijngaarde zegt enigszins teleurgesteld te zijn in de Staat, die op het financiële als ook organisatorische vlak, weinig van zich laat horen.

 

blakamandey wanhatti

Vuurdans tijdens de viering van de Dag van de Zwarte Beschaving. (Archieffoto: Ranu Abhelakh)

De Dag van de Zwarte Beschaving, Blakaman Dey wordt jaarlijkse op de eerste zondag van januari gehouden. De organisatie houdt rekening met de drukte rond de Bigi Broki Waka en heeft voor en na de loop, transport mogelijkheden voor bezoekers. De afslag naar Wanhatti, even voor Moengo is verhard, doch niet geasfalteerd, merkt Wijngaarde op. Het VN Internationaal Decennium voor mensen van Afrikaanse afkomst is vorig jaar op 10 december uitgeroepen en loopt van 1 januari 2015 tot en met 31 december 2024. De komende tien jaren wil men werken aan de erkenning, rechtvaardigheid en ontwikkeling binnen de Afrikaanse Diaspora.

 

[uit Starnieuws, 3 januari 2015]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter