blog | werkgroep caraïbische letteren

Curaçaose Kunstkring 90 jaar

Op maandag 12 augustus 1935 is de Kunstkring opgericht, schrijft de Amigoe di Curaçao. De krant spelt ‘de Curaçaose Kunstkring’ zonder de ch in Curaçaosche, en hanteert deze spelling nogal consequent in de loop van de tientallen jaren na de oprichting. De Kunstkring is voortgekomen uit een gelegenheidscomité dat het Mengelbergse trio van het Amsterdams Concertgebouw had over laten komen varen.

Het doel in de beginperiode is geweest het bevorderen van ‘kunstuitingen op elk gebied, zoals het aanmoedigen en steunen van muziek-, toneel- en andere kunstuitvoeringen; het doen houden van lezingen; het organiseren van tentoonstellingen enz.’ In het bestuur werd tot voorzitter gekozen de heer M. J. van Westrienen, verder de leden mevrouw Noorduyn en de heren C. Gorsira, S. M. L. Maduro, Boskaljon, D. Capriles en Kroon.

In de krant ‘De Surinamer’ van 27 juni 1936 verschijnt er een uitgebreide aankondiging van zes voordrachten van de gevierde voordrachtskunstenares Charlotte Köhler voor de Curaçaosche (sec) Kunstkring, nadat ze met het stoomschip Akaroa de Atlantische Oceaan was overgestoken. De krant verwacht dat zij ‘het haar vreemde gehoor geheel voor hare kunst zal winnen.’ Na deze voorstellingen zal mevrouw Köhler op tournee gaan in Zuid-Afrika.

Actrice Charlotte Köhler in de voorstelling “Filomeentje” van M. Matthijs. Foto uit 1939, Wikipedia

De krant meldt verder dat na de nog niet vergeten avonden van het Concertgebouwtrio, welke de stoot gaven tot de oprichting van de Kunstkring, het bestuur weer een programma van hoog niveau kan brengen. Dit is te danken aan de samenwerking van de Kunstkring met ‘de groep Nederlandsche Antillen van het Algemeen Nederlandsch Verbond, de afdeeling Curaçao van de vereeniging Oost en West en de Sociëteit Asiento.’ Het blijkt dat genoemde verenigingen deze voorstellingen financieel mogelijk hebben gemaakt. Overigens heeft de Surinaamse Kunstkring het Mengelbergse trio ook in Paramaribo laten optreden. Omdat de boten terug naar Nederland in Suriname in de regel slechts twee dagen (dus één avond) bleven aangemeerd, kon er slechts één concert worden gegeven.

Hoewel het bestuur van nu, 2025, nog op zoek is naar de originele statuten van de oprichting 90 jaar geleden, staat in ‘De Surinamer’ dat artikel 2 stelt dat op alle mogelijke wijzen de beoefening van kunst op Curaçao bevorderd zal worden, zowel voor als door de leden, omdat het streven is ‘voor onze samenleving om goede kunst bij elke klasse onzer bevolking te introduceeren.’ 

In de krant van 22 augustus 1936 staat dat gouverneur Wouters welwillend het erevoorzitterschap over de Kunstkring heeft aanvaard. Dit geeft aan wat de status was van de Kunstkring indertijd.

Op 19 december 1936 klaagt de krantenschrijver over gebrek aan publiek bij concerten van buitengewone artiesten. De Chileense pianist Armando Palacios trok weinig belangstellenden. Citaat: ‘Onze Curaçaose Kunstkring is steeds zeer gelukkig met de artiesten; maar minder gelukkig met de belangstelling van het publiek. Zo was ook de avond van Dinsdag maar matig bezet. Er kunnen zich soms ongelukkige omstandigheden voordoen. We kunnen ons begrijpen dat voor een groot gedeelte van het publiek een tocht naar Asiento te moeilijk en te kostbaar is, maar dit was dan toch niet het geval voor de Morpurgo-avond, ook iets heel bijzonders, welke in het Theater Brion gegeven werd en waarbij de belangstelling nog minder was. We waren echter blij te horen dat de Cur. Kunstkring zich daardoor niet laat ontmoedigen.’ 

Op 19 april 1945, een maand voor het einde van de Tweede Wereldoorlog, staat de toenmalige voorzitter van de Curaçaose (sec) Kunstkring, Mr. Carl F. Gronemeyer, stil bij het tienjarig bestaan. Hij blikt terug op onder meer een door de Kunstkring georganiseerde uitvoering van de Carmen van de Metropolitan Opera van New York, een ‘door Piet van Leeuwen in 1939 in Nederland voorbereide tentoonstelling van moderne schilderijen, waarvan hier vijftien verkocht werden,’ en een tentoonstelling van Canadese kindertekeningen.
Deze voorzitter stelt de overige bestuursleden van 1945/46 voor: mevrouw D. da Costa Gomez-Maduro en de heren Ir. C. M. Bakker, J. J. A van Bergeyk, R. F. W. Boskaljon, N. M. Chumaceiro, Ch. B. Debrot, J. Kroon en Dr. R. J. Wix. Opvallend is dat hij tenslotte meldt dat er een concertvleugel van Steinway & Sons, in het bezit van de Kunstkring, eind april 1945 uit New York wordt verscheept naar Curaçao.

Volgens een advertentie in de Amigoe di Curaçao brengt de Curaçaosche Kunstkring op 16 en 17 september 1949 de wereldberoemde Wiener Sangerknapen, in een galaconcert en een familiematinée in Theater Roxy en een openluchtconcert in het Fort Amsterdam.

2025

Dit soort wederwaardigheden van de beginjaren van de Curaçaosche Kunstkring werden tijdens de laatste algemene ledenvergadering, van 15 maart jongstleden, opgerakeld door de huidige voorzitter, Jeroen Heuvel. De aanwezige leden werden door de overige bestuursleden Inge Boutier, secretaris, Carlos O. Da Costa Gomez, penningmeester en de dames Wilhelmina ‘Helma’ Looijaard en Ilja Huang ingelicht over de activiteiten van het afgelopen kunstseizoen, waarbij de enorme energie van concertpianiste Ilja Huang geroemd werd omdat zij het steeds klaarspeelt volwaardige klassieke concerten te organiseren, die weliswaar veel werk en repetities vereisen, maar niet veel geld kosten, omdat Ilja altijd wel op de hoogte is wie in haar grote kenniskring in de klassieke muziekwereld naar Curaçao komt om vakantie te vieren en even uit te blazen. Meestal weet ze deze kennissen te strikken voor een of meerdere optredens hier. Ook gebeurt het weleens dat ze niet zelf veel hoeft te organiseren, omdat haar contact in Nederland bijna alles al regelt, maar wel onder de vleugel van de Kunstkring hier wil optreden. Dat is bijvoorbeeld het geval met het door de Palm Music Foundation georganiseerde Fortkerk concert op donderdag 10 april en het ‘Unique Concert for Two Pianos’ op vrijdag 11 april in het Cultureel Centrum Curaçao.

Konkie Halmeijer op steelpan

De Kunstkring organiseert de concerten van steelpan-speler Konkie Halmeijer op 14 en 15 juni, in de aula van landhuis Habaai. Hierover later meer.

Maar eerst aandacht voor het koffieconcert ‘Hommage to Curaçao Composers’ dat Alexander Kraft van Ermel op zondagochtend 23 maart aanstaande vanaf 11 uur geeft in het Avila Beach Hotel. Hij speelt dit ter ere van het 90-jarig bestaan van de Kunstkring, ook wel bekend als Curaçao Art Circle. Op 30 november 2001 speelde Alexander Kraft van Ermel al eens tijdens een algemene ledenvergadering van de Kunstkring in een concert met opa Wim Statius Muller, waaraan ook Johnny Kleinmoedig met zijn combo meedeed. Alexander was toen 11 jaar jong.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter