blog | werkgroep caraïbische letteren

Curaçaose dichter Elis Juliana overleden

De bekende Curaçaose dichter, auteur, kunstenaar en onderzoeker Elis Juliana is zondagochtend overleden. Dat is door zijn familie bekendgemaakt. Hij is 85 jaar geworden.
Juliana behoort met Luis Daal en Pierre Lauffer tot de ‘Grote Drie’ van de Antilliaanse dichtkunst in het Papiaments. De kunstenaar, die niet alleen dicht maar ook tekent en beeldhouwt, staat bekend om zijn haiku’s, ritmische gedichten en zijn bevlogen voordrachten.
Vorige week verscheen Juliana voor het laatst in het openbaar. Hij ontving een eredoctoraat aan de Universiteit van de Nederlandse Antillen. Tijdens die gelegenheid zei Juliana: “Mijn hele leven heb ik geprobeerd om het Curaçaose volk te verheffen. Of het mij is gelukt, is niet aan mij om te zeggen.”
Het literaire werk van Elis Juliana beslaat meer dan een halve eeuw. In september 2011 verscheen een vertaling in Nederland van zijn dichtbundel Hé Patu/Waggeleend. Volgens vertaler Fred de Haas was Juliana ‘een rolmodel voor alle mensen van Curaçao’. “Elis heeft zijn werk altijd in dienst gesteld van de bewustwording van zijn volk. En uit al zijn gedichten blijkt dat hij graag wilde dat mensen zich bewust zijn van hun plek in de geschiedenis.”
Juliana is meerdere keren in de prijzen gevallen. In 1973 kreeg hij de Cola Debrotprijs voor bijzondere prestaties op het gebied van beeldende kunst. Verder is hij geridderd in de Orde van Oranje-Nassau, heeft hij een Krus di Mérito en ontving hij in Cuba de Jose Maria Heredia-onderscheiding. Nog slechts enkele weken geleden ontving hij een eredoctoraat aan de UNA.
[naar Novum]

2 comments to “Curaçaose dichter Elis Juliana overleden”

  • Een groot kunstenaar is heengegaan. Herinner mij als de dag van gisteren zijn optreden in Club de Gezelligheid voor Koningin en Prins en de diepe indruk die hij toen op mij maakte.

  • Volgens Fred de Haas was Juliana een rolmodel voor alle mensen van Curaçao.No generalisá ku Elis tabata pa tur kurasoleño su rol model I no pensa pa tur Kurasoleño i hisa buta ribanan manera ku ta esei ta.Pa ami komo un dje kurasoleñonan NO. I tur ku ke tma ami na malu hasi esei. Pero mi ta konsiente di mi mes i mi ta honesto na mi mes. Pues ami ta bisa e no tabata mi rol model. Esaki ta mi derecho pa ekspresa. Ami no ta palu di lechi ku ta bai bin ku e bientu manera e bientu ta supla. I kórda palu di lechinan no sa ekspresanan mes. Pero e lechi dje palu ta hopi venenu di wanta tur kos paden. I ta p’esei e palu ey di lechi ta venenoso.Kontado di kuenta di kompa nanzi,ku awe tur politikonan ta husa e mania di kompa nanzi i disgrasia Kórsou. Danki na e kuentanan di kompa nanzi konta di Elis. Sosega na paz Elis Juliana.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter