blog | werkgroep caraïbische letteren

Curaçaosch Museum stuurt zeer controversiële nieuwjaarskaart rond

Willemstad — Het Curaçaosch Museum heeft dit jaar een onconventionele kerst-/nieuwjaarskaart doen uitgaan naar zowel vrienden, zakenrelaties als sponsoren. Op de voorkant van de kaart is een muur van het museum afgebeeld, waarop bekladding met provocerende teksten is waar te nemen. Menig ontvanger vroeg zich in eerste instantie af of de Kerstkaart überhaupt zo hoorde te zijn, want de teksten lijken wel naderhand met een pen te zijn aangebracht. De politie neemt de tekst op de kaart – ‘fuck the cops’ – serieus en beraadt zich op stappen.

De afbeelding hiernaast is niet die op de muur van het museum, noch die van de nieuwjaarskaart.

Gegist werd of er sprake was van kwaadwillendheid. Navraag bij de bestuursvoorzitter van het museum en tevens ontwerper van de kaart, architect Carlos Weeber, leert dat de kaart echt zo hoort te zijn. Weeber heeft het concept voor de kaart bedacht en liet de afbeelding vastleggen door fotografe Ellen Spijkstra. “Op de voorkant staat een muur met twee raampjes afgebeeld en omdat de mensen wellicht niet zouden opmerken dat het daadwerkelijk om een muur van het museum gaat, is er besloten om de muur, zoals deze is, in beeld te brengen. De muur is waarschijnlijk door jeugdigen beklad”, aldus Weeber. Een medewerkster van het museum, Tamara Vervuurt, laat weten de kaart persoonlijk ongepast te vinden en inmiddels verschillende telefoontjes te hebben ontvangen van ontvangers die hun verontwaardiging over de ‘kerstboodschap’ uitspraken.

Ze stelt voorafgaand aan het drukken van de kaart haar bezwaar te hebben geuit: “Maar de voorzitter heeft toch gemeend dat dit kan en heeft uit eigen beweging de kaart laten drukken. Er zijn mensen die hebben gesteld, terecht vind ik, volgend jaar liever geen kaart van het museum te willen ontvangen. Ik hoop niet dat het museum hier de dupe van wordt. Er hebben zich vooralsnog geen sponsoren gemeld met bezwaar, maar dat kan nog komen. De kaarten komen immers nog bij mensen binnen of ze zijn met de feestdagen vrij en de kaart wordt op kantoor bezorgd. Er was zelfs een kunstenaar die meende dat als men dit zo graag in beeld had willen brengen, dat binnen een tentoonstelling eerder zou kunnen, maar dat het gedurende de kerstperiode ‘not done’ is”, aldus een bezorgde Vervuurt.

Reactie politie

Politiewoordvoerder Reginald ‘Reggie’ Huggins stelt dat de waarnemend korpschef, Marlon Wernet, van het bestaan van de kaart heeft kennisgenomen en nu uit laat zoeken in welke mate de kaart verspreid is, of het alleen aan een aantal vrienden en zakenrelaties is, om de daadwerkelijke impact te kunnen meten. ”De korpschef zal juridische stappen overwegen, mocht de kaart een negatieve uitwerking/afbreuk voor het politiekorps opleveren. We zullen nu uitzoeken in welke mate een dergelijke verspreiding strafbaar is en mogelijk ook de kwestie bij de minister van Justitie aankaarten”, aldus Huggins

De vraag werpt zich op: als de wens bestond om een muur van het museum in beeld te brengen, waarom viel de keuze op dit gedeelte van de muur en waarom niet eventueel op een geheel andere muur. De uitwerking was vooraf te voorspellen: “Wie weet hoeveel mensen niet hebben gebeld en hun verontwaardiging binnenshuis hebben gehouden?”, aldus Vervuurt.

[uit Amigoe, donderdag 29 december 2011]

1 comment to “Curaçaosch Museum stuurt zeer controversiële nieuwjaarskaart rond”

  • Dit is kunst.Geen beledigende kunst aan het adres van de politie maar verwarrende kunst van het hoogste niveau.Ik wens de politie veel sterkte met deze creatieve impulsen.

    Rob http://www.afrosurinamers.nl

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter