blog | werkgroep caraïbische letteren

Cultuurverschillen Curaçao en Suriname in ‘De Ontmoeting’

door Claudine Saaki

Paramaribo – In de solo-expositie De Ontmoeting van de Surinaamse kunstenares Glenda Tdlohreg worden de Curaçaose en de Surinaamse cultuur tot uiting gebracht. Het is altijd de kunstenares haar droom geweest om een eigen solo-expositie in haar geboorteland te houden.

Zij ervaart deze expo als zeer spannend en zal ruim 35 oude en nieuwe schilderwerken tentoonstellen in het Fort Zeelandia. Tdlohreg schildert nu al elf jaar maar de expositie die op 24 november van start gaat, is haar eerste in Suriname. De kunstenares is geboren in Suriname en is onlangs geremigeerd, na jaren in Curaçao te hebben gewoond. “Vaak wordt gezegd dat deze twee culturen overeenkomen”, zegt de kunstenares. “Maar dat klopt niet.” Zij spreekt uit eigen ervaring, omdat ze in zowel Suriname als Curaçao heeft gewoond en getrouwd is met een Curaçaoënaar. Zij ziet zij veel verschillen tussen het eiland en Suriname. Dit brengt zij onder meer tot uiting in haar schilderwerken, namelijk landschappen, de uitzicht van de waterkant. Op Curaçao heeft zij verschillende schilderlessen gevolgd. Maar haar passie en interesse voor de schilderkunst begon al daarvoor.

In haar vrije tijd maakte ze zelfs schildersketches. Daarna schreef zij zich in bij de ‘s Landhuisbloemenhof. Ook mocht zij deelnemen aan enkele workshops en gezamenlijke exposities. Daarnaast volgde zij drie jaar les bij een kunstatelier in Curaçao.

Zij is erg onder de indruk van de Surinaamse kunstwerken. “Hun fel kleurgebruik spreekt mij echt aan. Heel anders dan de kunstwerken in Curaçao”, zegt ze aan de krant. Op zondag 27 november organiseert zij in de achtertuin van het Nola Hatterman-instituut op het Fort Zeelandia-complex, een schilderworkshop voor tien geïnteresseerden. Wel moeten de tien deelnemers hun penselen en twee schetspotloden meenemen, voor de rest zal de kunstenares zelf zorgen. De bijdrage per deelnemer voor deze workshop is SRD 50.

[uit de Ware Tijd, 09/11/2011]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter