blog | werkgroep caraïbische letteren

Cultuurfonds Onderscheiding 2024 voor Rose Mary Allen

Het Cultuurfonds geeft dit jaar de Cultuurfonds Onderscheiding aan de Curaçaose professor Rose Mary Allen. Zij is buitengewoon hoogleraar cultuur, gemeenschap en geschiedenis aan de University of Curaçao en krijgt de prijs voor haar bijdrage aan cultureel erfgoed en geschiedenis van Curaçao.

De onderscheiding wordt op maandag 3 juni aan Rose Mary Allen uitgereikt op Kasteel Amerongen in Nederland. De Cultuurfonds Onderscheiding is de opvolger van de Zilveren Anjer, die sinds 1950 is toegekend aan bijzondere vrijwilligers voor cultuur en natuur in Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk.

Rose Mary Allen is cultureel antropoloog en krijgt de prijs vanwege haar intensief en uniek onderzoek. Dat deed ze door vele gesprekken te voeren met nazaten van voorouders over het slavernijverleden. Daarmee heeft ze de afkomst van families, tradities en gewoonten kunnen behouden en vastgelegd. Dit is van onschatbare waarde voor het Curaçaos erfgoed met name het Afro-Curaçaos deel en dient als een waardevolle bron van huidige generaties, aldus het Cultuurfonds.

Het is voor Rose May Allen niet de eerste onderscheiding. In 2015 ontving Allen de Cola Debrotprijs, Curaçao’s meest prestigieuze nationale onderscheiding op het gebied van cultuur en kunst.[3] In 2011 ontving zij de Boeli van Leeuwenprijs voor haar proefschrift Di ki manera?[4] In 2015 werd Allen benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau.[5][6] In 2023 werd zij onderscheiden met het Krus di Mérito Kórsou.[7]

p

1 comment to “Cultuurfonds Onderscheiding 2024 voor Rose Mary Allen”

  • Prof. Dr. Rose Mary, colega aprecia, masha masha pabien cu e reconocemento aki. Bon mereci!

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter