blog | werkgroep caraïbische letteren

Cultureel Educatief Jeugdvormingsproject op Curaçao anno 2021

door Diana Lebacs

Vrijwilligers en professionelen op Curaçao hebben altijd een belangrijke en betekenisvolle rol gespeeld voor de jeugd op het eiland. Al sinds de jaren ’80 was het niet anders of de vakantieperiodes waren gevuld met activiteiten voor jeugdgroepen, opgezet door bekende natuurlijke leiders. Het was een tijd waarin niemand nog gehoord had van spelleiders of dramadocenten, maar men ging al wel naar de drama workshops van Laura Quast. Jongeren zoals John Leerdam en velen na hem zijn van daaruit een theateropleiding in Nederland, Puerto Rico of in de States gaan volgen.

Stichting Fundebu

Tegenwoordig hebben deze vakantieplanactiviteiten zich verbreid naar de crêche en de naschoolse opvang. Ik moet zeggen dat onze huidige peuters en kleuters een schat aan excursies en trainingen krijgen om van te likkebaarden. In mijn kindertijd was dat beslist niet zo, ook niet toen ik zelf een gezin had. Wat een mooie vooruitgang.

Ik wil het in dit artikel hebben over een van deze stichtingen, te weten de stichting Fundebu. Het project dat de stichting in deze vakantiemaand lanceert heet ‘Ons probleem, onze zorg’. Een totaal van 35 jongeren tussen de 12 en 18 jaar doet mee aan dit tiendaagse project in het kader van preventie. Het doel is dat de jongeren zichzelf leren kennen en samen ontdekken wat zij nodig hebben om verantwoordelijke burgers van hun land te worden. Elke jongere wordt individueel geobserveerd en ontvangt aan het eind een verslag. Daarmee is het traject niet afgelopen. Een Buddy neemt dan een jongere gedurende 12 maanden onder zijn of haar hoede en begeleiding.  

Stichting Fundebu

Tien dagen lang krijgen de 35 jongeren coaching en training op emotioneel, psychisch en sociaal gebied om de beste versie van zichzelf te worden. Als coach en trainer is er een rapper, een sportcoach, zijn er activiteiten zoals een survival training met de Travel Bus, een dagje Rots en Water, en een training van een life coach. Er zijn oppeppers, sport, spel en zwemmen. De afsluiting vindt plaats met een Bonte avond waarbij de jongeren ook hun talenten kunnen tonen.

1 comment to “Cultureel Educatief Jeugdvormingsproject op Curaçao anno 2021”

  • RP CAPRILES*¿ ta presidentendi FUNDEBU/

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter