blog | werkgroep caraïbische letteren

Crown of Glory

door Robin Austen

Sinds mensenheugenis is kroeshaar bij vrouwen van Afro-Surinaamse, Caribische of Amerikaanse afkomst, een soort onkruid geweest, dat rigoureus bestreden moest worden. De bestrijdingsmiddelen waren vaak chemisch en deden nauwelijks onder voor bestrijdingsmiddelen die nu nog voor echt onkruid worden gebruikt.

De allereerste ontkroeser was de zogenoemde presskam, die in 1872 werd uitgevonden. Aan het einde van de negentiende eeuw werd deze hete kam vervangen door de ultieme gladmaker, die bovendien maanden werkte, de straight van Madam CJ Walker. In de jaren zeventig heeft, onder invloed van de Blackpower Movement in Amerika, ook in Suriname een korte opleving van kroes als haardracht plaatsgevonden. Die was echter van korte duur en de dragers daarvan waren vooral strijdlustige vrouwen, die niet representatief waren voor de gemiddelde Afro-Surinaamse vrouw. Het tij lijkt langzaam maar zeker definitief te keren. Onder invloed van patriotten als Mireille Liong, die hier verschillende boeken over schreef, begint het besef langzaam te komen dat kroeshaar mooi is.

In dit kader is het interessant om het boek Crown of Glory van Chantal Snip tegen het licht te houden. De journaliste en schrijfster van Surinaamse origine, kiest voor een breder uitgangspunt. Waar het eerder vooral ging om afro gerelateerd kroeshaar, komt in dit boek onder andere de dogla met haar krullen aan bod. Ook de oer-Hollandse Marije (haartype2b-2c) krijgt allerhande tips om haar natuurlijke krullen fris, gezond maar vooral natuurlijk te houden.
Crown of Glory is vooral een handboek voor mensen die letterlijk met hun handen in het haar zitten. Het geeft inzicht in de diverse haartypen, de verschillende natuurlijke producten die te krijgen zijn, wat je wel en beter niet kunt doen en, bijna aan het slot, de eigen ervaringen van de auteur.

Chantal Snip is erin geslaagd een overzichtelijk, makkelijk lezend boek te schrijven. De informatie is uitgebreid, maar niet zodanig dat het een hele brij aan woorden wordt, waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet. Jammer is alleen de overdosis aan termen ontleend uit het Engels, die af en toe voor curieuze zinsconstructies zorgen. In sommige gevallen kan ze niet anders, maar er zijn ook momenten waarop ze bewust voor de Engelse terminologie kiest. Zo heeft ze het bijvoorbeeld over een headwrap, terwijl ze enkele zinnen daarna het woordje ‘hoofddoek’ gebruikt als verwijzing naar de headwrap. Ook haar taalgebruik gedurende het hele boek is magertjes. De schrijfster hanteert voornamelijk spreektaal, waardoor het boek misschien niet aan duidelijkheid, maar wel aan allure inboet en dat is jammer.

Crown of Glory, Chantal Snip, 2011 (tweede druk), Uitgever C. Emprezz, ISBN 9789081244817

[uit Parbode, 1 juli 2011]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter