blog | werkgroep caraïbische letteren

Crowdfunding fotoboek Songs in a Strange Land

Mijn naam is Michelle Piergoelam, ik ben een fotograaf die visuele verhalen maakt op basis van culturele mythen, dromen en herinneringen. Pas sinds een paar jaar ben ik mij gaan verdiepen in de Surinaamse cultuur en het land waar mijn ouders zijn geboren. Ik zie mijn projecten als een zoektocht naar en verkenning in de geschiedenis van mijn eigen cultuur, door verhalen te laten zien waar ik nog nooit eerder van heb gehoord. Voor mijn nieuwe fotoboek start ik een crowdfunding-campagne.

Met het boek Songs In A Strange Land nodig ik je graag uit om mee op tocht te gaan. Op de rivieren van Suriname, waar de tot slaaf gemaakten uren al roeiend doorbrachten op het water met hun boten. Gedurende die tochten repeteerden ze nieuwe liedjes met kritische opmerkingen over de slavenhouders. De liederen werden gezongen doormiddel van een Afrikaanse call-and-response techniek waarbij een persoon de leiding neemt en de anderen erop reageren. Het was een nieuwe manier om culturele elementen te creëren en jezelf krachtig te voelen.

Het project Songs In A Strange Land is het tweede hoofdstuk binnen de meerdelige fotoserie The Untangled Tales – dat gaat over onderbelichte Afro-Surinaamse verhalen ten tijden van slavernij, waarbij immaterieel cultureel erfgoed aan het licht komt.

Waarom?
Ik merkte tijdens mijn onderzoek dat er heel weinig is gedocumenteerd over bepaalde culturele verhalen binnen de Surinaamse geschiedenis, want veel is vooral doorgegeven via de orale vertelcultuur. Om dit niet verloren te laten gaan, probeer ik die verhalen onder de aandacht te brengen en het visueel te maken doormiddel van een fotoboek. Het boek is ontworpen door Sybren Kuiper. Het neemt je mee op het water, met liederen over de strijdlust en het verdriet van de tot slaaf gemaakten. Zij verbraken de stilte van de nacht en nog altijd echoën hun liederen op het ritme van het water.

Om de drukkosten van het boek te dekken, ben ik deze crowdfunding gestart. Door een gesigneerd exemplaar van het boek te kopen of een van de andere tegenprestaties, help jij ‘Songs In A Strange Land’ te realiseren!

Klik hier voor de link naar de crowdfunding pagina

Specificaties van het boek:
Fotografie: Michelle Piergoelam
Ontwerp: Sybren Kuiper
Tekst: Alex van Stipriaan Luiscius
Tekst vertaling: Ellen Verhoog & Sanne Verhoog
Productie: FINE Books
Pagina’s: 42

www.michellepiergoelam.com
www.theuntangledtales.com
https://www.instagram.com/michellepiergoelam/

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter