blog | werkgroep caraïbische letteren

Crossroads of Life: ‘Kleurrijk, maar weinig betrokken bij het thema’

door Claudine Saaki

Paramaribo – De kleurrijke schilderijen en andere ruimtelijke objecten, zoals keramiek en houtsnijwerken die deel uitmaken van de driedaagse expositie Crossroads of Life, staan niet altijd duidelijk in verband met het thema. Desondanks vielen ze goed in de smaak bij de eerste bezoekers.

De expositie werd georganiseerd door de Associatie van Beeldende Kunstenaars in Suriname (ABKS) en is gisterenavond geopend in De Hal aan de Grote Combéweg. Bij de opening werden de tien kunstenaars die deelnemen aan de expositie, waaronder oude rotten in het vak en jonge aanwas, voorgesteld aan het publiek. Speciaal voor de expositie heeft kunstenaar Dwight Warsodikromo een dansstuk geschreven. Deze werd bij de opening uitgevoerd door drie jonge dansers.

“Het is een kleurrijke expositie”, is de eerste reactie van de meeste bezoekers. “Maar wat het thema Crossroads of Life betreft, sluiten enkele kunstwerken niet helemaal aan op het thema”, zo luidt de kritiek. Kunstenaar Anand Binda zegt dat de keus bewust aan de participanten is overgelaten om op hun manier invulling te geven aan het thema, iedereen interpreteert het immers op een andere manier.

De Nederlandse Ambassadeur Aart Jacobi bracht ook een bezoek aan de opening. Hij zegt zelf niet zo artistiek te zijn, “maar ik bewonder daardoor de werkstukken van kunstenaars nog meer”. De ambassadeur is een liefhebber van kunstwerken die hem aan het denken zetten. “Als ik naar een kunstwerk kijk moet ik niet het idee krijgen dat het toevallig gemaakt is”, zegt Jacobi lachend. Ook de ambassadeur is van mening dat enkele van de kunstwerken ogenschijnlijk geen verband hebben met het thema.

Exposant Dani Djojoatmo, heeft zich twee jaren geleden bij de associatie aangesloten en is tot nu toe tevreden met de exposities van de associatie. Om de twee jaar organiseert de associatie een expositie. “Het is dan ook altijd raak. Deze expositie is heel divers, maar het vormt toch een geheel”, meent Djojoatmo. Hij vind het thema Crossroads of Life leuk en omvattend. Een kunstenaar kan er volgens hem alle kanten mee op.

Djojoatmo exposeert twee typen kunstwerken, namelijk fotorealistische en abstracte. “Ik sta persoonlijk op een kruispunt, waar ik nog geen keuze kan maken in welke van de twee ik mij moet gaan specialiseren”, verklaart de jonge kunstenaar de betrokkenheid van zijn kunstwerken bij het thema. De dochter van Soekhi Irodikromo, Sri Irodikromo, vindt ook dat zij met haar schilderwerken op doek invulling heeft kunnen geven aan het thema. “Cultuur is mijn kompas. Kulturu na mi pari, zou er gezegd worden in de volksmond. De pari in mijn schilderwerk geeft de richting aan die ik op ga”, legt zij uit.

Bezoeker Xaviera Liu studeert Grafische vormgeving aan de AHKCO. Zij heeft geleerd hoe zij kunstwerken moet bekijken en analyseren. “Ik geniet van het kleurrijke van de expositie, maar voor mij komt het thema niet tot uiting in de werkstukken”, zegt ze. Pierre Bong A Jan, ook een exposant, zegt dat het belangrijk is dat er gelet wordt op de betrokkenheid van de werkstukken bij het thema, omdat ook de bezoekers kritisch naar de werkstukken zullen kijken. De expositie duurt tot vandaag.

[uit de Ware Tijd, 16 april 2011]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter