blog | werkgroep caraïbische letteren

Crisisklimaat of klimaatcrisis?

door Rob van Gestel

Wie afgelopen jaar de kranten open sloeg stuitte voortdurend op crises. Natuurlijk was er de Coronacrisis, met bijbehorende zorgcrisis, waardoor we ook in een economische crisis werden gestort. Daarnaast was er nog een onderwijscrisis, een vluchtelingencrisis en zou er volgens één Nederlandse minister in bepaalde Caribische delen van het Koninkrijk zelfs een energiecrisis bestaan door onverantwoord energiegebruik vanwege huishoudens, hetgeen haar direct op hoon kwam te staan.

Deze acute crises vergden veel aandacht van de wetgever op de korte termijn, terwijl er daarnaast ook een lange termijn klimaatcrisis op de loer ligt. Klimaatverandering zou namelijk weleens ingrijpender gevolgen voor de Curaçaose samenleving kunnen hebben dan de Covid-19 pandemie. Volgens de Dutch Caribbean Nature Alliance is te verwachten dat door toename van tropische stormen toeristen het Caribisch gebied als onveiliger gaan ervaren, terwijl ook stranderosie en koraalverbleking een negatieve invloed zullen hebben op de perceptie van de aantrekkelijkheid van de bestemming. Verder is er te verwachten schade aan stranden en verblijflocaties aan kustplaatsen als gevolg van zeespiegelstijging.

Lees de beschouwing ‘Crisisklimaat of klimaatcrisis?’ van Rob van Gestel in het Jaarverslag 2021 van de Raad van Advies, Curaçao, mei 2022, pp. 8 – 13.

kashu (di) Surnam , cashewboom Curaçao – foto Aart G. Broek

on 25.05.2022 at 19:35
Tags:

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter