blog | werkgroep caraïbische letteren

Crea Kids voeren eigen toneelstuk op

Oranjestad — Crea Kids, een club van kinderen binnen Fundacion Muchila Creativo, heeft haar eerste toneelstuk Shon Trupial ta malo bedacht en daarna opgevoerd op twee kleuterscholen en voor bejaarden van St. Michael paviljoen. Volgens Muchila Creativo smaakt dit naar meer en willen de Crea Kids nog meer kinderen bij hun club betrekken.

Crea Kids bestaat uit een groep leerlingen van Maria School. Vorig jaar mei deden ze mee met het project ‘Componeren in de klas’, dat weer een project was van eerstejaarsstudenten van IPA. Nadat dit project was afgerond, wilden de Maria-leerlingen doorgaan met kunstdisciplines. Muchila Creativo gaf ze die gelegenheid door ze op vrijdagmiddag na schooltijd onder leiding van enkele IPA-studenten een verhaal te laten maken dat geschikt zou zijn om als toneelstuk op te voeren. Op deze manier ontstond Crea Kids.

De samenwerking om tot het toneelstuk Shon Trupial ta malo te komen, groeide verder toen Crea Kids hulp kreeg van nog meer mensen. Zo werkte theaterdeskundige Emerita Emerencia mee en ook Olinda Rasmijn van Stimaruba en daarnaast verleende een aantal musici van Dutch Chamber Music Company zijn medewerking. Crea Kids leerde van Rudberth Wolff om illustraties te tekenen en hun eigen clublogo te maken. Muzikant Tijmen Wehlburg componeerde muziek op de teksten van Crea Kids en Rose-Marie Provence van Muchila Creativo schreef het openingslied.

Dieren in de mondi
Het toneelstuk Shon Trupial ta malo gaat over de spin Compa Nanzi en de mondi van Seri Noca, waar veel dieren zitten en waar natuur is. De Crea Kids zelf speelden tijdens de uitvoering cuarta, ze zongen en dansten en hielden hun publiek daarmee enthousiast. Alba Robert van de Maria School las het verhaal voor, terwijl via een scherm dieren en planten uit de mondi van Seri Noca werden uitgebeeld. Deze projectie was van de hand van Stimaruba. Emerencia beeldde tegelijkertijd zelf enkele beesten uit.

Muchila Creativo noemt dit eerste project van Crea Kids ‘een mooie ervaring voor de leerlingen en een leerzame muzikale rondtrip’. De Crea Kids hopen dat meer kinderen zich bij hen willen aansluiten om iets met hun creatieve vaardigheden te doen.

[uit Amigoe, 11 mei 2011]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter