blog | werkgroep caraïbische letteren

Crazy Blues

‘Blues means what milk does to a baby. Blues is what the spirit is to a minister. We sing the blues because our hearts have been disturbed. But when you sing the blues, let it be classy.’ (Alberta Hunter, 1977)
Vanaf begin februari is de nieuwe voorstelling van het Internationaal Danstheater Crazy Blues voor het eerst te zien in de theaters, met Joy Wielkens.

Wielkens sm_Mrt27 GZ Crazy Blues plus cocarde

Joy Wielkens. Foto © Carin Verbruggen

 

 

In de dansvoorstelling Crazy Blues brengt het Internationaal Danstheater, met choreograaf Neel Verdoorn en componist / muzikaal leider Micha Molthoff, een eerbetoon aan het prachtige repertoire van Blueswomen in het bijzonder en de Blues in het algemeen. De dansers van het Internationaal Danstheater worden in deze voorstelling uitgedaagd om uiting te geven aan hun diepste- en persoonlijk gevoelde motivatie om te bewegen. Net zoals de stem van de blues vaak rauwe, donkere regionen opzoekt, zullen de dansers hun uiterste fysieke grenzen opzoeken. De dansers worden live begeleid door de bijzondere stem van zangeres en actrice Joy Wielkens.

 

Joy Wielkens

Joy Wielkens

 

De Blues kent vele variaties en gezichten. Vanuit de ‘Deep South’ in de V.S. heeft het zich ontwikkeld tot een muziek- én dansvorm die ruimte gaf aan het uiten van gevoelens. Alleen door te dansen en te zingen konden de slaven op de katoenplantages de erbarmelijke omstandigheden waarin ze leefden, overleven. Dansen en muziek maken met elkaar of alleen, met of zonder instrumenten, was voor hen vaak de enige manier om hun lijden uit te drukken en te verzachten.
Kenmerkend voor alle stijlen en variaties waarin de Blues-dance zich heeft ontwikkeld, is de atletische en geaarde manier van bewegen: lichaamsdelen lijken los van elkaar te bewegen, ze isoleren zich en leiden een eigen leven.

Na afloop van de voorstelling nodigen we het publiek uit op het toneel om samen met de dansers de ‘moves’ en de ‘feel’ van de blues verder te beleven in een ‘Bal Populair’ .

 

De voorstelling gaat van start met 4 try-outs in Almere (6 feb), Zoetemeer (11 feb), Alphen a/d Rijn (18 feb) en Valkenswaard (21 feb), waarna de première te zien is in het DeLaMar Theater in Amsterdam op 23 februari.

Na de première is Crazy Blues te zien in 38(!) theaters door het hele land.

Klik hier voor een overzicht van alle voorstellingen.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter