blog | werkgroep caraïbische letteren

Coronie herdenkt 150-jarig jubilieum Totness

door Beta Debidien

Het kokosdistrict Coronie viert zaterdag het 150-jarig jubileum van hoofdplaats Totness. De activiteiten starten met een ‘eenheidsdienst’, een speciale dankdienst, op het Revoplein waar alle religieuze gemeenten aan meewerken. Zondag worden de festiviteiten voortgezet met de traditionele Srefidensi-kranslegging en een receptie.

Coronie, Totness. Foto © Michiel van Kempen

Het 50-jaar jubilerende Caeciliakoor uit Paramaribo zal een muzikale bijdrage leveren. Het koor werd opgericht en gedirigeerd door Leo Tjon A Kon, die geboren werd in Totness en daar zijn eerste muzikale scholing had genoten. Zaterdag vindt er een ‘coconut craft en food market’ plaats, waar Coroniaanse kunstenaars hun werken en gerechten te koop zullen aanbieden.
Gouverneur Van Sypesteyn richtte te Totness de eerste zogenaamde ‘vestigingsplaats’ voor kleinlandbouwers in, waar voormalige slaven onder goede voorwaarden eigen grond konden verkrijgen. Het was de bedoeling om hen economische zekerheid te bieden en zo te voorkomen dat de zij massaal naar de stad zouden trekken. De plantagegrond van Totness werd toen ingericht in kleinlandbouwarealen. Tegelijk met de inrichting werd een markt opgezet in Totness, vlak bij het kanaal dat vele jaren als toegangspoort van Coronie heeft gediend.
[uit de Ware Tijd, 24/11/2012]

 

on 24.11.2012 at 12:03
Tags: /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter