blog | werkgroep caraïbische letteren

Coronavirus: geen vluchten naar Aruba, Bonaire, Curaçao en Suriname

Eerste Covid-19 in Suriname; luchtruim sluit

Het eerste geïmporteerde Covid-19 geval in Suriname is bevestigd omstreeks 14.45 uur. Dit heeft de vicepresident Ashwin Adhin meegedeeld in De Nationale Assemblee. Het luchtruim wordt vanaf 00.00 uur gesloten voor reizigers.

Sociale bijeenkomsten worden voorlopig beperkt tot 100. 
Ingezetenen die buiten Suriname zijn op dit moment, met die zullen nadere afspraken worden gemaakt over hoe zij thuis zullen komen. De zieke persoon wordt thuis gemonitord. Er is politiebewaking. Indien de situatie zich verergerd, zal de persoon opgenomen worden in het Wanica ziekenhuis. 
De situatie wordt steeds gemonitord. De maatregelen gelden voorlopig voor dertig dagen. De persoon is in Rotterdam en Delft geweest en is besmet vanuit Nederland aangekomen in Suriname. 

SLM: Alle vluchten zijn gecanceld

foto

De SLM zegt in een persbericht dat voorlopig geen vluchten van en naar Suriname kunnen worden uitgevoerd. Dit heeft te maken met het besluit van de regering om alle vliegverkeer voor personenvervoer stop te zetten. Deze maatregel is getroffen door de regering in verband met de uitbraak van Covid-19.
 Vandaag zijn er nog vluchten uitgevoerd vanuit Nederland. Op de luchthaven zijn mensen gemeten op verhoogde temperatuur. 
Surinam Airways zegt de situatie nauwlettend in de gaten te houden en doet een dringend beroep op passagiers de Surinam Airways Facebook pagina en website te volgen voor verdere berichtgeving.
Starnieuws verneemt dat de regering wel maatregelen zal treffen om ingezetenen die in het buitenland zijn, naar Suriname te vervoeren. Hoe dat precies zal gaan wordt nog uitgewerkt. Ook mensen die in Suriname vastzitten door de maatregel die genomen is, moeten nog vernemen hoe zij het land uit kunnen. Ook de grenzen met Frans-Guyana en Guyana zijn gesloten. 

[uit Starnieuws, 13 maart 2020]

Eerste persoon op Curaçao met coronavirus

Op Curaçao is officieel een besmetting geconstateerd van iemand met het coronavirus. Dat heeft de minister van Financiën Kenneth Gijsbertha vrijdagochtend (lokale tijd) gemeld. Volgens lokale media, op basis van bronnen bij de GGD, zou het gaan om een Nederlandse toerist die sinds afgelopen zaterdag op Curaçao op vakantie is in een vakantieresort.

Afgelopen zondag zou de man voor het eerst naar de dokter zijn gegaan met gezondheidsklachten. Later op de dag is op Curaçao een persconferentie waarin meer details bekend worden gemaakt.

[ANP, 13 maart 2020]

“KLM en TUI verzorgen normaliter zo’n twintig vluchten per week tussen het eiland en Nederland.” / foto Aart G. Broek

Vakantieplekken op slot: geen vluchten naar ABC-eilanden en skipistes dicht

Aruba, Bonaire en Curaçao hebben vluchten uit onder meer Europa voor de rest van maart geschrapt, om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook bekende Oostenrijkse skipistes, zoals die in Tirol, zijn gesloten. Daarmee zijn veel populaire vakantieplekken voorlopig niet toegankelijk.

Aruba meldde vrijdagavond de eerste twee besmettingen met het COVID-19-virus op het eiland. Daarop besloten de autoriteiten om alle publieke activiteiten te staken en scholen te sluiten.

Voor cruisereizigers gelden momenteel strenge controles als zij Aruba aandoen. Bonaire is nog strenger: daar geldt een aanmeerverbod voor cruiseschepen.

De Curaçaose minister-president Eugene Rhuggenaath maakte vrijdag tijdens een persconferentie bekend dat alle vluchten uit Nederland en andere plekken in Europa worden opgeschort. KLM en TUI verzorgen normaliter zo’n twintig vluchten per week tussen het eiland en Nederland.

Ook vanuit en naar Suriname gaan vanaf zaterdag geen burgervluchten meer, meldde de Surinaamse regering vrijdagavond laat. Het is niet bekend tot wanneer deze maatregel geldt.

[uit een bericht van nu.nl, 14 maart 2020]

Aruba bevestigt twee coronabesmettingen

De Arubaanse regering heeft vrijdagmiddag (lokale tijd) bekendgemaakt dat er twee personen op het eiland positief zijn getest op het coronavirus. Het gaat om een Amerikaan die voor een overheidsorganisatie werkt en een Arubaan die onlangs naar New York is geweest. De Amerikaan is onlangs op vakantie geweest in Egypte en in New York. Beiden zijn geïsoleerd, maar niet ernstig ziek.

Als gevolg hiervan heeft Aruba besloten om alle publieke activiteiten in de rest van de maand niet door te laten gaan. Ook gaan vanaf maandag alle scholen op het eiland dicht.

De regering heeft verder aangekondigd de toestroom te willen beperken van mensen die onlangs in Europa zijn geweest. Dat geldt niet voor Arubanen die vanuit het buitenland terug willen komen. Van 15 tot en met 31 maart worden alle binnenkomende cruise- en luchtvaartpassagiers gecontroleerd.

[ANP, 13 maart 2020]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter