blog | werkgroep caraïbische letteren

Corona laat haar sporen na in een volkswijk op Curaçao

Een arme volkswijk op Curaçao lijkt dankzij lokale initiatieven en verbeterde infrastructuur langzaam op te krabbelen. Maar zeker sinds corona is de armoede nog alomtegenwoordig.

door Jeannette van Ditzhuijzen (tekst), Sinaya Wolfert (fotografie)

Rossalin Contrera / foto Sinaya Wolfert

De Dominicaanse Rossi Contrera zit in de deur van haar eenvoudige huisje waar ze bakken met kleurrijke planten vult. Ze woont in de volkswijk Ser’i Otrobanda in Willemstad, een mix van ruïnes van statige huizen en houten krotjes, die er van binnen vaak opvallend netjes uitzien met een overdaad aan tierelantijnen en heiligenbeelden.

sportveld in de wijk / foto Sinaya Wolfert

In dit deel van de wijk lagen tot twee jaar geleden nog enorme vuilnishopen met ijskasten, matrassen en andere rotzooi. Met geld uit het Europees Ontwikkelingsfonds zijn die opgeruimd waarna de buurt grotendeels is (her)bestraat. Sindsdien houdt Contrera met enkele buren haar buurt schoon.

“Maar in een leeg huis hierachter zitten nog steeds ratten. En de straatverlichting laat te wensen over, dus ik ga niet meer naar buiten als het donker wordt. Ook de kinderen houd ik dan binnen, al is het nu wel veiliger dan vroeger.”

Lees het artikel in Trouw, 8 januari 2021, in pdf.

Viangelo Lomp / foto Sinaya Wolfert

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter