blog | werkgroep caraïbische letteren

COPE: cross-over dansvoorstelling van Monique Duurvoort


Elk individu heeft zijn eigen verhaal en verhoudt zich tot de kleine en grote verhalen in de wereld. Toch duiken altijd weer de vragen op wie ben ‘ik’ en wie is ‘de ander’? Je kijkt en wordt bekeken, hoe ga je daar mee om? In COPE vertaalt choreografe Monique Duurvoort, met en door het dansende lichaam, vragen, herinneringen, gedachtes en gevoelens die gepaard gaan met de verhoudingen tussen het persoonlijke en het gemeenschappelijke. Wat verbindt ons en waarin onderscheiden wij ons van elkaar? Hoe zwaar drukken de ervaringen van de generaties voor ons op het heden? Voor COPE heeft Monique Duurvoort zich laten inspireren door werk van kunstenaars Kara Walker en Norman Rockwell. COPE krijgt een extra dimensie door de ‘spoken word’-bijdrage van Blaxtar en literaire performances met songteksten, poëzie en verhalen.

Monique Duurvoort is een Nederlandse choreografe met een Surinaamse achtergrond. Ze volgde haar dansopleiding aan de Nationale Balletacademie in Amsterdam en danste jarenlang bij Het Nationale Ballet (HNB). Al vanaf jonge leeftijd interesseerde zij zich daarnaast voor urban dansstijlen die zij tegen kwam in het club- en straatcircuit. Na haar carrière bij HNB besloot zij zich toe te leggen op choreograferen. In haar werk maakt zij gebruik van bewegingselementen uit urban dansvormen als street-, house- en breakdance, popping & locking en electric boogie, en maakt ze cross-overs met academische dansvormen.

Na vijf jaar als freelance choreografe te hebben gewerkt voor verschillende gezelschappen, academies en productiehuizen, presenteert Monique Duurvoort op 12 januari 2011 de première van haar nieuwe voorstelling COPE in theater De Meervaart in Amsterdam. COPE is de eerste productie van stichting Monique Duurvoort Dance (MDDance), en wordt uitgebracht onder de vleugels van het Internationaal Choreografisch Kunstencentrum Amsterdam (ICKamsterdam) in samenwerking met theater De Meervaart.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter