blog | werkgroep caraïbische letteren

Conferentie nieuwe benadering slavernij en migratie

door Audry Wajwakana

Paramaribo – Het verband tussen slavernij, contractarbeid en migratie met de hedendaagse problematiek wordt door honderd wetenschappers tijdens een vijfdaagse conferentie besproken. Gisteren vond de opening van de conferentie in het Stardust Hotel plaats. “Het doel van deze internationale conferentie is om een nieuwe benadering te vinden voor vrije en onvrije migraties die invloed hebben op samenlevingen”, zegt Maurits Hassankhan coördinator van de conferentie.
Als inleider sprak Stephen Small over met welk perspectief en kennis de geschiedenis wordt benaderd. De tweede inleider Widjay Teclack uit Mauritius sprak over de ervaringen met betrekking tot ‘Truth of justice’ in zijn land, waarbij wetenschappelijk onderzoek werd verricht in het onrecht van de geschiedenis in zijn land. “Rapporten over hun ervaringen worden meegenomen”, zegt Hassankhan. De inleiders komen uit verschillende delen van de wereld en delen hun kennis met elkaar en hoe zij met de problematiek migratie in hun land omgaan. De inleidingen en aangedragen oplossingen worden gebundeld en zullen gepubliceerd worden. “Op zondag, de vierde dag van de conferentie, gaan de deelnemers op excursie naar Peperpot, Mariënburg en de rest van Commewijne om in een ontspannen setting een stukje geschiedenis mee te nemen”, zegt Hassankhan.
De conferentie is georganiseerd in verband met de jubileumherdenkingen van 140 jaar Hindostaanse Immigratie, 150 jaar afschaffing slavernij en 160 jaar Chinese Immigratie. De opening werd verricht door minister van Onderwijs, Shirley Sitaldin. De conferentie is een samenwerkingsverband tussen het Institute for Graduate Studies and Research (IGSR), het IMWO, het Nationaal Archief Suriname, de Feydrasi fu Afrikan Srananman, Naks, de Commissie 10 oktober, de Culturele Unie Suriname, Nationaal Stichting Hindostaanse Immigratie (NSHI), Sila en de opleiding Geschiedenis van het Instituut Leraren Opleiding (IOL).
[uit de Ware Tijd, 07/06/2013]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter