blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Componiste Majoie Hajary overleden

Gisteren, 25 augustus 2017, is in Parijs op 96-jarige leeftijd overleden de componiste Majoie Hajary. Hajary heeft een groot aantal composities op haar naam staan, waaronder een oratorium over de lijdensweg van Christus Da Pinawiki, en een kleine opera op haar eigen Franse tekst, oorspronkelijk geheten La larme d’or [De gouden traan], waarvan een poëtische vertaling bestaat in het Sranan, Na Gowt’ Watr’ Ai.

 

Majoie Hajary in 1943 in Nederland

Majoie Hajary werd geboren op 16 augustus 1921 te Paramaribo. Zij volgde het conservatorium in Amsterdam en na het behalen van een Eerste Prijs volgde een carrière als pianste die haar over de hele wereld bracht. Er bestaan verschillende grammofoonplaten van haar.

Zij toog in 1950 naar Prijs en huwde met Roland Garros, de gelijknamige neef van de oorlogsheld en vliegenier Roland Garros, naar wie het tennistoernooi is vernoemd.

In haar composities en haar muziekleerboeken trachtte Majoie Hajary invloeden van verschillende muziekculturen te verwerken.

In Surinaamse kringen is een bekend werk van haar hand Perun-Perun, variaties op een Surinaams kinderliedje. In 1994 voerde zij dit werk nog uit op een concert van het Surinaams Muziek Collectief in Den Haag. Ze verzorgde ook de muziek bij Pim de la Parra’s film Wan Pipel (1976).

 

“Majoie Hajary is echter veel meer dan alleen de verbinding met haar geboorteland Suriname. Wie kennis neemt van haar indrukwekkende oeuvre, spreekt met recht over een Grande Internationale Dame,” zegt Anton Jie Sam Foek in een interview met haar. Ze had een jet-set-achtig leven en reisde de hele wereld af met haar echtgenoot, terwijl ze muziek schreef en uitvoerde. Maar zij is altijd in de schaduw van de publiciteit blijven staan. “Alles wat ik doe, is voor Suriname, daar is mijn ziel en mijn ziel is in deze muziek,” zei zij zelf.

Klik hier voor een uitgebreidere levensbeschrijving en lijst van werken door haar nicht Carry-Ann Tjong-Ayong.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter