blog | werkgroep caraïbische letteren

Comedy Hour mist saus

door Tascha Samuel
Paramaribo – Surinamers houden echt van lachen. ‘Comedy Hour’ – een initiatief van onder meer Stephen ‘Wesje’ Westmaas in samenwerking met ATV, is dan ook een publiekstrekker.
Door miscommunicatie, namelijk op de kaarten stond 21:00 uur vermeld als starttijd in plaats van 20:00 uur zoals in de advertenties was aangegeven, eindigde de show zaterdagavond in Shakers dan ook veel later dan gepland. Ruim twaalf ‘grappenmakers’ hadden zich opgegeven om hun beste tori of grap te vertellen. Echter, het grootste deel van de show miste de nodige saus om het aanwezige publiek echt aan het gieren te krijgen.
Zenuwen
Max Moessan, Robby van der Leeuw, Gracia Stamper en de MC Romano ‘De Wipper’ Wip waren de enige die hun act met genoeg originaliteit brachten. Vanaf het begin van de avond was De Wipper helemaal ready om de avond op een creatieve en grappige manier aan elkaar te praten. Wellicht hadden de andere grappenmakers wel wat van hem kunnen leren. Intonatie, lichaamstaal en de juiste mimiek geven een extra kick aan elke tori of mop. Gewoon staan en vaak door zenuwen ook nog lachen om je eigen vaak ‘zoutloze’ mop, deed sommige deelnemers de mist ingaan.
Sommige moppen waren leuk, maar niet van het soort waarvan je gaat gillen. “Te un doro oso, dan pas unu grab’ en”, vond Mr. Bombelman uit Nickerie. Niet dus.
Van der Leeuw kwam met een heleboel opo skoifi op het podium. Zijn sterke kant was vooral het contact met het publiek. Moesan is er al jaren bij en dat was te merken. Hij bracht als ode aan de viering van de dag der inheemsen alleen maar tori’s van inheemsen.
Ryan Krimbo begon veelbelovend, maar grappen over mensen met een beperking zijn toch op het randje. Je kon duidelijk merken dat men een beetje ‘gespannen’ lachte.

Trainingen

De Flip Dancers waren een vrolijk dansintermezzo, maar uiteindelijk was het toch verrassend genoeg de enige vrouwelijke deelneemster Gracia Stamper die de luidste lachsalvo’s los kreeg van het publiek. Haar act duurde wat lang, maar was het meest originele qua inhoud met een stevige dosis zelfspot.
Ze was de enige die attributen gebruikte om haar act kracht bij te zetten. Uit haar grote buste haalde ze geregeld spullen. Er kwamen een glas, ijs, een flacon sap, een kleine fles campari en ook nog een zakje muntjes tevoorschijn. “En als ze je chubby noemen, zeg dan welke smaak wil je? En als ze je gasbom noemen, zeg hoe kan je koken zonder me?”
[uit de Ware Tijd, 05/08/2013]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter