blog | werkgroep caraïbische letteren

Colombiaanse straatartiest attractie in binnenstad [van Paramaribo]

door Audry Wajwakana

PARAMARIBO – Zodra het verkeerslicht op de hoek van de Tourtonnelaan en de Henck Arronstraat op rood springt, start Paula Pineda met haar hoelahoepdans. In de vroege ochtendspits entertaint de 22-jarige verkeersdeelnemers met haar bewegingen, waarbij ze ook met de hoepels jongleert.

 

De Colombiaanse straatartiest Paula ‘Paw’ Pineda. Foto: Stefano Tull

Onder de artiestennaam Paw reist de Colombiaanse door verschillende landen in Zuid-Amerika waarbij ze deze act opvoert. Dansen met de hoelahoep is voor de straatartiest bevrijdend en een inkomstenbron om haar reis door Zuid-Amerika te betalen.

In gebrekkig Engels en met veel gebaren vertelt ze hoe ze in Suriname is beland. “I am traveling the Amazones”, zegt de artieste. Drie jaar geleden besloot ze na de afronding van haar studie in Bogota de wijde wereld in te trekken. Met weinig geld op zak, besloot ze als straatartiest deze droom te verwezenlijken.

Dat ze specifiek voor hoelahoep heeft gekozen, heeft te maken met het meditatieve effect van het hoepelen. Hoelahoep bestaat volgens de literatuur al vijfhonderd jaar vóór Christus. Kinderen in het oude Egypte speelden toen vaak met hoepels, gemaakt van wijnstokken. Maar ook de oude Grieken gebruikten hoelahoepen als sportattribuut.

Door te hoelahoepen in de verkeersdrukte hoopt de straatartieste geld te verdienen om haar reis te kunnen bekostigen. Naast hoelahoepen laat ze foto’s maken van haar acts die ze in verschillende landen heeft gedaan en ook van de mooie plekken. De foto’s laat ze omzetten in stickers die ze verkoopt. Uit haar tas haalt ze enkele van deze stickers en toont die aan de Ware Tijd.

De landen die ze in de drie jaar heeft bezocht zijn Ecuador, Peru, Bolivia, Chili, Argentinië, Uruguay en Brazilië. Paw heeft geen ouders meer, maar wel een jongere zus, ooms en tantes. Over de veiligheid is ze duidelijk: “Ik vertrouw op het universum. Tot nu toe ben ik goed opgevangen en is niets mij overkomen.”

Hoewel ze op de fiets reist, komt het ook vaak voor dat ze moet liften. Mensen zijn vriendelijk en altijd bereid om haar een lift te geven. “Ik laat ze vaak het papiertje dat ik bij me heb lezen, dat ik geen kwade bedoelingen heb.” Momenteel verblijft ze in een hotel aan de Prinsessestraat.

Over Paramaribo is ze heel erg positief, want in de grote mengelmoes van culturen en talen is ze blij dat ze enkele Spaanssprekenden onder wie Cubanen en Venezolanen kan ontmoeten. Het volgende land dat ze zal aandoen is Guyana en van daaruit gaat ze weer naar Brazilië. Wanneer ze met haar reis stopt, weet Paw nog niet.

[uit de Ware Tijd, 18/07/2019]

on 18.07.2019 at 11:13
Tags: /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter