blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Colombia entert Chinees schip met explosieven

Colombia heeft het Chinese schip ‘Da Dan Xia’ aangehouden. (Foto: AFP) Colombiaanse ambtenaren hebben de kapitein van een Chinees schip, dat op weg was naar Cuba met illegale explosieven en andere wapens aangehouden. Het schip is in het weekend geënterd in de Caribische haven van Cartagena.

 

Aan boord van de ‘Da Dan Xia’ was er ongeveer 100 ton buskruit, bijna drie miljoen ontstekers en zo’n drieduizend granaten. Volgens documenten van het schip zou het gaat om een lading graanproducten.

“De documentatie die de kapitein had over de goederen die werden vervoerd, komen niet overeen met wat we hebben gevonden,” zegt Luis Gonzalez, directeur van het bureau van de Colombiaanse procureur-generaal. De Chinese kapitein, Wu Hong, zal worden aangeklaagd voor wapenhandel, voegt hij eraan toe.

De woordvoerster van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de kapitein geen internationale regels heeft overtreden. “Het is een volkomen normale militaire commerciële samenwerking.” Ze zegt dat China in gesprek is met beide partijen over deze zaak.

Tip
Het schip ‘Da Dan Xia’ wordt geëxploiteerd door de grootste rederij in China, Cosco Shipping. Het vaartuig is in beslag genomen en na een onderzoek van 48 uur is de opdracht gegeven om de kapitein te arresteren. Colombiaanse media melden dat het schip ook buizen aan boord had die worden gebruikt in de mijnbouw. Het vaartuig was in Cartagena gestopt om ze uit te laden.

De politie-eenheden voor drugsbestrijding hebben een tip gekregen dat er munitie aan boord zou zijn. Vervolgens hebben ze het schip doorzocht. Het vaartuig zou zijn volgende stop maken in de Colombiaanse haven Barranquilla, voordat het naar Cuba zou varen. De Cubaanse autoriteiten hebben nog niet gereageerd op deze kwestie.

Het incident komt bijna twee jaar nadat een Noord-Koreaanse bemanning werd vastgehouden in Panama voor het illegaal transporteren van oorlogsmateriaal van Cuba naar Noord-Korea door het Panama kanaal. Het merendeel van de bemanning en het schip mochten een half jaar daarna terugkeren naar Noord-Korea nadat de eigenaars waren overeengekomen om een boete te betalen. De kapitein van het schip en zijn twee officieren zijn later vrijgesproken van het in gevaar brengen van de openbare veiligheid.

 

[van Starnieuws, 4 maart 2015]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter