blog | werkgroep caraïbische letteren

Colleges over Caraïbische en Nederlands-Indische literatuur publiek toegankelijk

Op vrijdag 7 februari begint aan de Universiteit een nieuwe collegereeks – open voor publiek: Caraïbische dromen, verzorgd door prof. Michiel van Kempen. De colleges gaan overigens niet enkel over de literatuur van Suriname en de Caraïbische eilanden, maar ook over de Nederlands-Indische literatuur. Ook dit jaar zijn er weer verschillende schrijvers en gastdocenten aanwezig. De veertien colleges beginnen met de oudste koloniale literaturen en eindigen met de allernieuwste teksten.

Bijzonder is dat de hele reeks colleges dit jaar ook wordt opengesteld voor belangstellenden van buiten de universiteit. Dat is geheel kostenloos en men hoeft ook niet deel te nemen aan het afsluitende tentamen. Voorwaarde is dat men de opgegeven tekst vooraf leest, het hele college bijwoont en dat men zich aanmeldt bij Van Kempen via het mailadres: M.H.G.vanKempen@uva.nl.

Tijd: vrijdag 12.00-15.00 uur

Plaats: PC Hoofthuis, Spuistraat 134, Amsterdam lokaal lokaal PCH 4.22

Te lezen vóór aanvang colleges
Jos de Roo, ‘Hollandse hovaardij; Moderne Surinaamse schrijvers over Nederland’. Wim Rutgers, ‘De Nederlandse Antillen en Aruba’. Het gaat om 2 hoofdstukken uit: Theo D’haen (red.), Europa buitengaats; Koloniale en postkoloniale literaturen in Europese talen. Deel I. Amsterdam: Bert Bakker, 2002, pp. 199-246,  resp. 247-288. Beide teksten staan on-line op de DBNL.

Colleges

 1. vrij 7 februari 2020: Algemene inleiding I, te lezen: artikelen De Roo en Rutgers (zie boven), college in aanwezigheid van schrijvers Ken Mangroelal en Julien Ignacio
 2. vrij 14 februari 2020: Algemene inleiding II, boek: Jacco Hogeweg – Een donjuan in de West
 3. vrij 21 februari 2020: gastcollege over koloniale literatuur door prof. em. dr Bert Paasman, lezen: Albert Helman – De stille plantage;
 4. vrij 28 februari 2020: Anton de Kom – Wij slaven van Suriname, in aanwezigheid van de biografen van De Kom, Alice Boots en Rob Woortman
 5. vrij 6 maart 2020: gender in de Nederlands-Indische literatuur, college verzorgd door Adrienne Zuiderweg, lezen Anneloes Timmerije – De mannen van Maria
 6. vrij 13 maart 2020: Cola Debrot – Mijn zuster de negerin – college door Yra van Dijk (Universiteit Leiden)
 7. vrij 20 maart 2020: Boeli van Leeuwen – Het teken van Jona

Week 13, 27 maart 2020, 1e collegevrije week (tentamenweek)

8. vrij 3 april 2020: Frank Martinus Arion – Dubbelspel

Week 15. 10 april collegevrij (Goede Vrijdag)

9. vrij 17 april 2020: college door Hariëtte Mingoen over de Surinaams-Javaanse cultuur. Lezen: Karin Amatmoekrim – Wanneer wij samen zijn, met optreden van dichter Marius Atmoredjo

10. vrij 24 april 2020: college over Hugo Pos – Het doosje van Toeti. Bezoek aan Buku Bibliotheca Surinamica in Amsterdam.

11. vrij 1 mei 2020: over de moderne Nederlands-Caraïbische poëzie

12. vrij 8 mei 2020 Nederlands-Indische literatuur, lezen: Madelon Székely-Lulofs – Rubber, college door Gábor Pusztai (Universiteit Debrecen)

13. vrij 15 mei 20100: college over ras, seksualiteit en kolonialiteit, lezen: Bea Vianen – Sarnami, hai

Studiemateriaal
Michiel van Kempen, Een geschiedenis van de Surinaamse literatuur. Breda: De Geus, 2003 (2 dln).
Wim Rutgers, Beneden en boven de wind. Amsterdam: De Bezige Bij, 1996.

5 comments to “Colleges over Caraïbische en Nederlands-Indische literatuur publiek toegankelijk”

 • Het is voor mij een kans om als afgestudeerde Cult. Antropologe weer de Caraibische Literatuur op te frissen en daarin weer onderwezen te worden. Top!

 • Wat een mooi programma!

 • Ik zou deze reeks heel graag willen volgen als docent Nederlands. Nu maar hopen dat ik elke vrijdag oppas kan regelen!

 • Prachtig programma, zeker voor een docent Nederlands! Ik heb me aangemeld en mag meedoen. Blij!

 • Hopi dushi, deze reeks! Helaas kan ik niet komen, omdat mijn lessen op vrijdag pas om 15.10 uur klaar zijn. Ik zal wel wat van de teksten gaan lezen. Veel plezier gewenst.

1 Trackback/Ping

Your comment please...

 • RSS
 • Facebook
 • Twitter