blog | werkgroep caraïbische letteren

Clark Accord 1961-2011

Een overzicht van het leven van Clark Accord (Paramaribo, 1961 – Amsterdam, 2011).

door Tanja Fraai

Jeugd

Clark Accord wordt op 6 maart 1961 geboren in Paramaribo. Hij groeit op in een extended family met veel vrouwen. “De vrouwen hadden bij ons thuis een stem.” zegt Accord in een interview met de Wereldomroep. Toch waren de jongens in de meerderheid: Accord heeft vier broers en drie zussen. Zijn vader wordt al jong ziek en speelt een rol op de achtergrond te midden van de oma, moeder en tantes. De schrijver zegt daarom makkelijker in de huid van een vrouw te kruipen. Dat blijkt ook uit zijn romans, vaak verteld vanuit het vrouwelijk perspectief.

Clark Accord biedt het eerste exemplaar van Voor mij ben je hier aan Rudy Bedaacht (Corly Verlooghen) aan, Perdu, Amsterdam, 11 december 2011; foto @ John Treffer

Nederland
Op zijn zeventiende vertrekt Accord naar Nederland. In eerste instantie om een tijdje bij zijn zussen te logeren. Maar het tijdelijke verblijf wordt definitief. Hij maakt zijn school af in Amsterdam en volgt een opleiding tot verpleegkundige. Aansluitend vindt hij werk in het Amsterdam Medisch Centrum. Zijn roeping blijkt een andere; hij wordt make-up artiest en vestigt zich in Wenen, waar hij internationaal doorbreekt. Zijn werk voor verschillende tijdschriften voert hem naar steden als New York, Londen, Kaapstad en Casablanca.

Suriname
Suriname en het schrijverschap komen prominent in beeld bij Accord’s debuutroman De Koningin van Paramaribo in 1999. Het is het verhaal over Suriname’s bekendste motjo, prostituee, Maxi Linder. Het boek is direct een bestseller en verschijnt in Duitsland, Finland (zie afb. rechts), Spanje en diverse Latijns-Amerikaanse landen. De Koningin van Paramaribo beleeft nu zijn dertigste druk; er zijn ruim honderdduizend exemplaren van verkocht.

Theater
In 2000 bewerkt Accord het verhaal tot een theatermonoloog voor Cosmic-theater, onder regie van John Leerdam. Het stuk trekt volle zalen in Nederland met de Surinaamse Helen Kamperveen in de rol van Maxi Linder. In 2011 komt De Koningin van Paramaribo opnieuw op de planken, nu als muzikale voorstelling. 7 mei 2011 was de laatste voorstelling in het Bijlmerparktheater in Amsterdam. “Een zeer emotionele avond voor ons allemaal; het was de beste voorstelling die we hebben gespeeld”, aldus vriendin Anousha Nzume met wie Accord Stichting Sunship Tree oprichtte. De stichting bracht de muzikale uitvoering van De Koningin op de planken.

Thema’s
Het vervolg op Accord’s succesvolle debuutroman laat zes jaar op zich wachten. In 2005 verschijnt Tussen Apoera en Oreala, een liefdesgeschiedenis die gesitueerd is in de binnenlanden van Suriname. Liefde is een van de thema’s die herhaaldelijk terugkomt in het werk van Accord.

Slavernij is een ander terugkerend thema, bijvoorbeeld in het boek Met eigen ogen; een hedendaagse kijk op de slavernij, dat hij in 2003 samen met de Surinaamse journalist Nina Jurna schreef. Het is een verzameling verhalen over de actuele gevolgen van slavernij in Nederland en Suriname.

De roman Bingo (2007) verschijnt bij Accords nieuwe uitgeverij, Nijgh & Van Ditmar. Twee Surinaamse vrouwen spelen de hoofdrol in een humoristisch en tragisch verhaal over gokverslaving, met veel Surinaams taalgebruik.
Columnist
Behalve als schrijver is Clark Accord in Nederland vooral bekend als columnist. Vanaf 2000 schrijft hij columns in diverse tijdschriften en in de Amsterdamse krant Het Parool. Die laatste zijn gebundeld in Shirley in Allochtonië (2005). Op literaire festivals zoals Winternachten, het Crossing-Border festival en Festival Mundial is hij een graag geziene gast. Hij mengt zich in het publieke debat, als vertegenwoordiger van een generatie toonaangevende jonge Surinaamse schrijvers.

Laatste roman
Accord was bezig zijn derde roman te voltooien, Plantage d’Amour geheten. Die is wel geschreven vanuit een man en heeft als thema slavernij. De schrijver vindt dat er meer vanuit het perspectief van de slaven moet worden geschreven. “Wij als Surinaamse gemeenschap kennen onze wortels niet,” zegt Accord in een interview. Uitgever Nijgh & Van Ditmar hoopt de roman nog in 2011 te publiceren. Het is onzeker of dat lukt.

Bibliografie
1999 De Koningin van Paramaribo (Vassalluci)
2000 De Koningin van Paramaribo. De gevallen vrouw bestaat niet (theatermonoloog)
2003 Met eigen ogen. Een verzameling verhalen over de slavernij (i.s.m. Nina Jurna) (KIT)
2005 Tussen Apoera en Oreala. Een liefdesgeschiedenis in de regenwouden (Vassalluci)
2005 Shirley in Allochtonië. Verzameling columns gepubliceerd in Het Parool.
2007 Bingo! (Nijgh & Van Ditmar)

[RNW]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter