blog | werkgroep caraïbische letteren

Cityscapes + Birdmen

door Carlot Verloop

Cityscapes + birdmen is een 191 pagina’s tellend boek dat een prachtig beeld geeft van de ‘vogelmannen’ van Suriname. Gelardeerd met een verslag, geschreven door schrijver en Surinamekenner Michiel van Kempen. De Surinaams-Nederlandse fotograaf Jacqui Maria Wessels legde tussen 2006 en 2009 in zowel Suriname als Nederland de birdmen vast op de gevoelige plaat. Daarnaast fotografeerde hij [zij – red.] ook de typisch Surinaamse reclameschilderingen die door de hele stad te zien zijn. In totaal 160 kleurenfoto’s van Paramaribo, de mannen en hun vogels.
Van Kempen schrijft dat de populaire vogelfluitwedstrijden halverwege de twintigste eeuw moeten zijn ontstaan in Suriname en na de onafhankelijkheid in 1975 ook in Nederland werden geïntroduceerd. In een onderhoudend verhaal (zowel in het Nederlands als Engels) geeft hij zijn kijk op het fenomeen: ‘De concurrentieslag tussen vogeltjes die hun borst opzetten om elkaar van de sokken te blazen, hun territorium af te bakenen en indruk te maken op de wijfjes is natuurlijk een directe afspiegeling van wat er in het mensenleven ook gebeurt’. De foto’s zijn scherp en de kleuren komen prachtig naar voren. Maar de compositie van de plaatjes getuigt van niet al te veel fantasie. Het bijzondere waardoor je professionele foto’s kan onderscheiden van amateurfoto’s, zoals lichtval, samenstelling of een onbetaalbare gezichtsuitdrukking, ontbreken. De foto’s geven weliswaar een goed en duidelijk beeld van de vogelmannen, maar ook niet meer dan dat. Het zijn slechts recht van voren geschoten portretten, geposeerde standbeelden met een vogelkooitje in de hand. Het zijn geen bijzondere plaatjes die een ander licht werpen op de wedstrijden dan wat het publiek al weet. Leuker was geweest als hij [zij -red.] foto’s van wedstrijden had genomen, met de emotie die daarbij komt kijken.
Ook de plaatjes van de muurschilderingen in Paramaribo zijn niet erg bijzonder. Voor het publiek dat nog nooit voet op Surinaamse bodem heeft gezet, zal het ongetwijfeld leuk zijn om te zien, voor anderen zijn het slechts gebouwen.
Al met al is het een mooi boek, de foto’s zijn echter nogal eentonig waardoor het niet uitnodigt om vaker bekeken te worden. Maar het geeft wel een tijdsbeeld van het Paramaribo van de 21ste eeuw, en met dat doel in het achterhoofd is het een zeer geslaagde verzameling van foto’s.Cityscapes + Birdmen, Jacquie Maria Wessels (fotografie) en Michiel van Kempen (tekst), 2010, Antwerpen: Uitgeverij Voetnoot, ISBN 9789078068662

[overgenomen van Parbode]

1 comment to “Cityscapes + Birdmen”

  • Geen idee wie Carlot Verloop is, maar van fotografie heeft deeze “recensent” duidelijk geen enkel verstand. Kijk maar naar de subtiele lichtnuances in de foto die bij dit bericht is geplaatst. Niet erg om van iets geen verstand te hebben, maar wel om dan net te doen alsof je een uitgesproken kennersoordeel hebt!

    J. Zandwijken

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter