blog | werkgroep caraïbische letteren

Cindy Kerseborn, 26 december 1956 – 17 september 2019

Hoe uitbundig haar persoonlijkheid ook kon zijn, als cineaste zocht Cindy Kerseborn toch vooral naar de nuance. In haar documentaires zat ze haar onderwerpen – Edgar Cairo, Frank Martinus Arion en Astrid H. Roemer – dicht op de huid.

door Michiel van Kempen

Er stopt een glanzende Mercedes-taxi op enkele meters van de halte Weesperplein waar ik op de tram wacht. Het raampje draait open en het vrolijke hoofd van cineaste Cindy Kerseborn steekt naar buiten: ‘Hé, Van Kempen, je gaat naar Ramdas zeker? Stap in!’

Cindy Kerseborn in Berkeley, 2011. Foto © Michiel van Kempen

We zoeven over de tramrails naar het Leidseplein, waar in debatcentrum De Balie de tweede Anil Ramdas Essayprijs zal worden uitgereikt en een film over essayist en columnist Ramdas in première zal gaan. Maar ze wil eerst wat eten en schiet een snackbar binnen. Ze komt naar buiten met een snelle snack waarvan ze een grote hap neemt en port me richting de ingang van De Balie. Aan de bar bestelt ze een dubbele espresso, terwijl ze enthousiast zwaait naar mensen aan de andere kant van het etablissement en me indringend ondervraagt over een recent verschenen boek.

Tijdens het programma ontsnapt aan Kerseborns keel een stroom luid commentaar, zoals bij een Saramaccaanse verteller een antwoordgever ook voortdurend ‘Aaay!’ of ‘Na so!’ zegt. Ze knijpt mijn dij fijn, begint ingehouden schaterend te lachen of verzucht dat ‘die bakra’ er weer niks van begrepen heeft. Soms fluistert ze iets in mijn oorschelp op een sterkte dat ook alle omzittenden kunnen meeluisteren en die worden dan ook direct in de conversatie betrokken. Cindy Kerseborn nam nooit een blad voor de mond. Ze schoof aan bij tal van debatten over zwarte cultuur en diversiteit, maar ook als ze niet zelf op het podium zat, aarzelde ze niet een presentator of deelnemer aan een debat vanuit de zaal te onderbreken.

Lees hier verder in De Groene Amsterdammer, 25 september 2019 – verschenen in nr. 39


Eerbetoon aan Cindy Kerseborn

Cindy Kerseborn is vorige maand voor velen van ons plotseling overleden. Wat ze ons nalaat zijn prachtige filmverhalen over onder andere bijzondere Surinamers. Op de laatste dag van Filmfestival Latino Americano Paramaribo eren wij haar met de vertoning van een van haar meest opvallende documentaires uit een serie van drie over literaire grootheden. Frank Martinus Arion, Astrid Roemer en Edgar Cairo.

In de documentaire ‘Edgar Cairo: Ik ga dood om jullie hoofd’ vertelt zij het verhaal van Edgar Cairo, neerlandicus, schrijver, dichter, performer, schilder, en bovenal een Creoolse volksjongen in hart en nieren. Op een unieke manier vastgelegd door Cindy Kerseborn heeft zij zowel maakster als protagonist vereeuwigd.

Cindy Kerseborn is geboren en opgegroeid in Paramaribo. In Nederland werkte zij onder meer voor de NOS en voor Migranten Televisie Amsterdam. Na haar vijftigste maakte zij de stap naar zelfstandig documentairemaakster.

De film ‘Edgar Cairo: Ik ga dood om jullie hoofd’ zal draaien op ons Film Festival als eerbetoon aan een groot documentairemaakster. Cindy Kerseborn is 62 jaar geworden.

Datum: Vrijdag 4 oktober 2019 Locatie: Tower Auditorium (Self Reliance) aan de Heerenstraat 48 – 50 Tijd: 18:00u – 20.00u

De prijs per toegangskaart bedraagt SRD30 en die kan gekocht worden bij: – het Festivalkantoor aan de Heerenstraat 44 van 09:00 – 15:00u – het Tower Auditorium (Self Reliance) aan de Heerenstraat 48 – 50 vanaf 17:00u

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter