blog | werkgroep caraïbische letteren

Chinezen vieren 100 jaar vestiging in Nederland

 

door Ranu Abhelakh

De Stichting 100 jaar Chinezen in Nederland herdacht met de dans en optocht van 100 leeuwen de vestiging van eerste Chinezen in 1911 in het land. Na een ceremoniële inwijding en het ontwaken van de leeuwen, dansten de kleurrijke leeuwen in optocht vanuit de Dam naar de Nieuwmarkt (zogeheten China Town) in de binnenstad van Amsterdam.

Burgemeester Eberhard van der Laan sprak de aanwezigen voor een groot deel in het Engels toe. Met de groeiende economie in China, ziet hij kansen voor de de Chinese gemeenschap om een brug te slaan tussen China en Nederland. Hij hoopt dat de Chinese gemeenschap blijft bijdrage aan de bloei en groei van Nederland.

Binnen de Europese Unie is Nederland is de tweede grootste handelspartner voor China, gaf een vertegenwoordiger van de Chinese Ambassade in Nederland aan.

Samenspel
Naast Chinezen, participeerden ook andere etniciteiten aan de leeuwendans. Ook Chinezen uit Suriname behoorde tot de groep, zegt Lisa Xiu, marketing en communicatie van de stiching. “Ook onze bestuursleden hebben Surinaamse achtergronden zoals Roy Ho Ten Soen en Jerry Straub.”

“Het mooie van leeuwendansen hier in Nederland is het samenspel van Chinezen en Nederlanders onder de leeuw. Een leeuwendans en dus ook Dans van de Leeuw kan alleen tot stand gebracht worden door de samenwerking van dansers, muzikanten, vrijwilligers en sponsoren. Met gebundelde krachten en saamhorigheid dansen we de toekomst tegemoet. Met een knipoog naar de Nederlandse leeuw”, zei voorzitter Wah Kun Yeung van de stichting in een eerder uitgegeven persbericht. Yeung sprak zaterdag het publiek ook in het Engels toe.

[van Starnieuws, 10 juli 2011]

 

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter