blog | werkgroep caraïbische letteren

Chinezen drukken hun stempel op cultuur

door Josta Bauw

De Chinezen hebben met hun komst naar Suriname de cultuur veranderd met de tradities die zij hebben meegenomen. Paul Woei, China specialist, zegt dat de Chinezen onder andere rijst, onderwijs en handel hebben gebracht naar Suriname. “De eerste school is in 1888 opgericht. 70% van de leerlingen was Chinezen. Bij elk beroep, ook in het onderwijs, zijn de eersten Chinezen geweest”. Woei zegt dat de Chinezen altijd hoge posities hebben bekleed. “Maar nog nooit is een Chinees opgestaan om te zeggen: ik heb dat gedaan. De Chinese filosofie zegt: je doet je dingen, je krijgt je salaris en je klets er niet meer over”.

Woei vindt dat de waardering voor Chinezen die zich verdienstelijk hebben gemaakt uitblijft. “Als we research doen in Suriname mogen we deze mensen niet meer overslaan”, meent hij. Om de mate van integratie nog duidelijker te maken zegt Woei dat de Chinezen ook nooit bang zijn geweest om te trouwen met niet-Chinese vrouwen.

Ling-Nget-Tet, ondervoorzitter van de Vereniging Kong Ngie Tong Sang. zegt dat de Chinezen happy zijn met de nationale vrije dag. “Ze sluiten 1 januari niet, maar bij de viering van het Chinees Nieuwjaar sluiten zij wel. Ze nemen hun eigen nieuwjaar serieus. Ze zijn blij dat iedereen kan meegenieten van deze dag, ook de Surinaamse samenleving. Want als je door de weeks moet werken en je krijgt een uitnodiging hoe doe je dan?” Hij geeft aan dat de Chinese vereniging Fa Len, een overkoepelend orgaan van een aantal Chinese organisaties, de regering heeft gevraagd om deze dag uit te roepen tot een nationale vrije dag.

 

Het Chinees Nieuwjaar is een van de grootste feesten in de Chinese cultuur. Het wordt al ruim 3000 jaar gevierd. In China en de overzeese Chinezengebieden wordt het 15 dagen gevierd, maar in Suriname en in de regio is het gewoon een vrije dag om samen met familie en vrienden te gaan eten in de vereniging. In Kong Ngie Tong Sang wordt het volgens traditie groots gevierd. Er zullen toespraken worden gehouden door respectievelijk de voorzitter van Kong Ngie Tong Sang, de Chinese ambassadeur en de president van de republiek Suriname. Vervolgens zal er vuurwerk worden afgeschoten gevolgd door een lunch en culturele optredens.

Een aantal Chinese winkeliers in de binnenstad en omgeving zegt blij te zijn met de vrije dag. Hu, een supermarkthoudster in de Gonggrijpstraat zegt : “Ik ga wandelen en eten bij familie. Een andere winkelierster deelt mee: “Vroeger was ik ‘s morgens gesloten en ging ik pas ‘s middags open. Maar nu we een vrije dag hebben ga ik de hele dag sluiten”. Ook zij verheugt zich op de gezellige etentjes met de familie. Maar niet iedereen deelt dezelfde mening, zoals een Chinese mevrouw achter de winkelkassa die zegt: “Wij hebben nooit Chinees nieuwjaar gevierd, wij houden ons gewoon aan 1 januari, het heeft gaan zin om twee keer nieuwjaar te vieren. Die vrije dag komt ons natuurlijk nadelig uit, vooral in deze harde tijd, want wij moeten de werknemers gewoon doorbetalen”.

Dit jaar is het jaar van het Konijn. Micle Fung, directeur-eigenaar van Soeng Ngie en Co zegt dat mensen die in dit jaar worden geboren eerlijk zijn, voorzichtig, gevoelig met een hoog intuïtieve gevoel voor zaken. Hij zegt dat de meesten Chinezen in de handel zitten: “Het zit in ons bloed”, meent hij. Hij vraagt aan de samenleving om de Chinees niet als boeman te zien. “We zijn allemaal harde werkers, we moeten samenwerken om Suriname op te bouwen want we hebben allemaal profijt daarvan”.

[uit Starnieuws, 3 februari 2011]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter