blog | werkgroep caraïbische letteren

Chinese vereniging zegent nieuwe leeuwenkoppen

De zwarte leeuwenkop is één van de drie nieuwe aanwinsten van de culturele vereniging Kong Ngie Tong Sang. De zwarte kop staat voor ‘de koning’, de mannelijkheid. ‘Binnen een vereniging mogen er nooit twee leeuwenkoppen zijn, anders moeten ze tegen elkaar vechten’, aldus Charlie Wong. Foto: Jason Leysner 
door Audry Wajwakana
Paramaribo – Leeuwen hebben in de Chinese cultuur een speciale betekenis. In verband met nieuwjaar is de collectie leeuwenkoppen bij de culturele vereniging Kong Ngie Tong Sang met drie leeuwenkoppen aangevuld. Dinsdagavond zijn de nieuwe aanwinsten ingezegend.
De inzegening zou om klokslag vijf uur moeten plaatsvinden. “Onder de Chinese godsdienstleer is vijf uur een speciale tijd die geluk brengt”, zegt Charlie Wong van de vereniging. Op het terras vlakbij de ingang aan de Dr. Sophie Redmondstraat is een offertafel geplaatst voor de inzegening. Leermeester Kaisong Lu, die momenteel in Frans-Guyana woont, is speciaal naar Suriname afgereisd om de inzegening te doen. De leermeester is echter verlaat en zorgt daarmee voor oponthoud. Een paar minuten voor zeven uur vond het feestelijke gebeuren uiteindelijk alsnog plaats.
De drie nieuwe leeuwenkoppen zijn zwart, rood en geel. De zwarte leeuwenkop staat voor ‘de koning’, de mannelijkheid. De rode kop betekent vrouwelijkheid en de gele kop vertegenwoordigt de oude generatie Chinezen die rust moet brengen binnen de leeuwengroep. In totaal bestaat de collectie leeuwenkoppen van de culturele vereniging nu uit 17 stuks.
De inzegening werd behalve door leden van de vereniging ook door de Chinese ambassadeur Yang Zigang bijgewoond.
[uit de Ware Tijd, 21/01/2014]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter