blog | werkgroep caraïbische letteren
2
 

Chifaro Ligeon zendt geweldsbedreigingen naar anti-Bouterse activisten

Weet jij nog wat een kogelbrief is?

 

Op maandag 3 april 2017 vond er een protestactie tegen het beleid van de regering-Bouterse plaats op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo. De actie ging niet uit van politieke partijen of van vakverenigingen, maar was een burgerinitiatief. De schattingen van het aantal deelnemers lopen uiteen van een paar honderd (Starnieuws) tot 1500 (NOS). Maar niet iedereen steunde die actie. Bouterse-getrouwe Chifaro Ligeon bedreigde de organisatoren met de dood. Zie hieronder.

 

 

Dat Bouterse zelf niet de kampioen van de democratie is, behoeft geen toelichting meer, dus eigenlijk hoeft het ook geen verwondering te wekken met wat voor methoden zijn aanhangers hun tegenstanders te lijf gaan. Vergelijkbare doodsbedreigingen zijn uit het recente verleden van Suriname bekend. Wel goed van deze Chifaro Ligeon, volgens Facebook een bouwkundig architect, om zich met naam en toenaam bekend te maken.

 

De actie van 3 april 2017. Op het bord staat Te yu nang kakalak yu bere sa drai, oftewel: Als je een kakkerlak heet zal je maag zich omkeren. Helaas een taalfout: nang moet zijn: nyang.

 

 

Een verslag uit de Ware Tijd, 4 april 2017:

 

Grimmige massa wil strijden tot bittere eind
door Naomi Hoever
PARAMARIBO – “Wij voelen het allemaal, niets loopt goed, bijna niemand komt uit met zijn salaris,” zei een vastberaden Sibrano Piqué uit Frimangron maandag tijdens een protestactie om de regering Bouterse-Adhin tot aftreden te dwingen. Daarnaast moet De Nationale Assemblee ontbonden worden, eisen de activisten. Aan de protestactie, met in de voorhoede het Burgercollectief en de ‘We zijn Moe’-beweging, namen naar schatting ongeveer vijftienhonderd mensen deel.

De protestactie begon grimmig. In de groep bevonden zich mensen die bereid zijn strijd te leveren. Voor het eerst hebben de voorhoedegroepen zoveel mensen op de been gebracht. In tegenstelling tot eerdere protestmanifestaties durfden mensen nu vrij voor hun mening uit te komen en schuwden ze zelfs de camera niet.

Actieleider Curtis Hofwijks zei dat dit maar het begin is en zei overtuigd te zijn dat het volk bereid is strijd te leveren: “Het punt is bereikt waarop de samenleving zegt: tot hier en niet verder.” Hofwijks wil uit strategisch oogpunt het vervolg van het actieplan niet prijsgeven. Keer op keer werd geroepen dat Bouterse op een ‘wakaman fasi’ naar huis gestuurd moet worden. Enkele jonge mannen uit de ‘getto’ ofwel volksbuurten, toonden hun moed. Ze vinden dat de protestgroep te snel uit elkaar is gevallen en vrezen dat de demonstranten hierdoor niet serieus genomen zullen worden.

Beeld van de actie op 3 april 2017.

De groep had door het hart van de stad willen lopen, maar het bleef bij een vrij korte route vanaf het Onafhankelijkheidsplein naar de Grote Combéweg, Van Sommelsdijckstraat en Kleine Waterstraat terug naar het plein. Op weg daarnaartoe hield de massa stil bij het Kabinet van de President en scandeerde uit volle borst ‘Weg met Bouta’.

Dinsdagmiddag om drie uur is er een nieuw protest.

***
Activist Maisha Neus doet aangifte wegens bedreiging

De opkomst van de demonstranten was op de tweede dag van het volksprotest van Maisha Neus aanzienlijk minder. Er werden geen toespraken gehouden. Na zich enige tijd op het plein te hebben opgehouden, marcheerde de menigte naar het politiebureau Keizerstraat waar Neus aangifte deed wegens bedreigingen verspreid via sociale media.

Uit Dagblad Suriname, 05-04- 2017

Maisha Neus bereid Nederlandse nationaliteit in te leveren

door Johannes Damodar Patak

Maisha Neus, initiatiefnemer van het protest van afgelopen maandag, zei gisterenmiddag op het Onafhankelijkheids-plein aan journalisten dat zij bereid is om haar Nederlandse nationaliteit in te leveren. Neus heeft de afgelopen periode veel kritiek gehad vanuit exponenten gelieerd aan de regering. Critici geven aan dat zij een grote blunder heeft gemaakt door ook rovers op te roepen om mee te doen aan de protesten. Gisterenmiddag was de opkomst minder in vergelijking met maandag.

Toch waren de enkele honderden mensen die zich op het plein hadden verzameld, vastberaden dat de regering naar huis moet. Opmerkelijk tijdens de protestactie van gisteren was dat er op twee verschillende tijdstippen twee personen met de actievoerders in discussie gingen. De actievoerders vermoeden dat de twee personen bewust zijn gestuurd om de orde te verstoren.

Tegen 16.30 liepen de demonstranten samen met Maisha Neus en Curtis Hofwijk naar de politiepost aan de Keizerstraat, alwaar Neus en NDP’er Siebrano Pique aangifte deden wegens bedreiging en smaad. Pique is telefonisch bedreigd, Neus vis sociale media. Haar werd via sociale media aangeraden om alvast een kogelvrije vest aan te schaffen. Beiden zijn tevreden over de wijze waarop de politie is omgegaan met hun aangifte. Vandaag zal er geen actie worden gevoerd. Neus zei dat de demonstranten de afgelopen twee dagen de zon keihard hebben getrotseerd, dus nu wel wat rust kunnen gebruiken. Zij zullen zich morgen wel aansluiten bij de protestactie van de vakbeweging.

 

[uit De West, 5 april 2017]

 

2 comments to “Chifaro Ligeon zendt geweldsbedreigingen naar anti-Bouterse activisten”

  • Taalfout inderdaad, maar als je toch wilt verbeteren:
    De juiste spelling is nyan in het Sranan

  • We weten het maar al te goed. maar we waren in een coulante bui.

1 Trackback/Ping

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter