blog | werkgroep caraïbische letteren

Charlie Hebdo 1 jaar na de slachting

Woensdag brengt het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo een speciaal nummer uit om de aanslag op de redactie van een jaar geleden te herdenken. Op het omslag staat een een man met een baard die God moet voorstellen met bloedvlekken op zijn gewaad en een kalasjnikov op de rug, met het opschrift: ‘Een jaar later: de moordenaar is nog op vrije voeten’.

 

charlie hebdo

Op 7 januari is het precies een jaar geleden dat twee gewapende terroristen de redactie in Parijs binnenstormden en daar een bloedbad aanrichtten. In totaal kwamen hierbij acht journalisten en vier anderen om het leven. Het tijdschrift was doelwit van de moslimextremisten, omdat het regelmatig cartoons bevat van een wraakzuchtige profeet Mohammed.

De daders werden later in een dorp buiten Parijs in een vuurgevecht met de politie gedood.

Fanatisme

Cartoonist Riis, die zwaar gewond raakte bij de aanslag en daarna de plaats van de doodgeschoten hoofdredacteur innam, keert zich in een redactioneel commentaar tegen religieus fanatisme. Verder staan er in het herdenkingsnummer tekeningen en bijdragen van de omgekomen journalisten, maar ook van Franse prominenten zoals actrice Juliette Binoche en minister Pellerin van Cultuur.

Het blad, dat een oplage heeft van 200.000, brengt de speciale editie uit in een oplage van ongeveer een miljoen exemplaren.

[van nos.nl, 4 januari 2015]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter