blog | werkgroep caraïbische letteren

Charl Landvreugd geeft Rudolf van Lier Lezing 2024

Edgar Cairo’s Temeku. Over generationeel trauma

Op donderdag 29 februari 2024 geeft Dr Charl Landvreugd de Rudolf van Lierlezing 2024 in het Lipsiusgebouw van de Universiteit Leiden. Het is de achtste keer dat de Werkgroep Caraïbische Letteren deze lezing organiseert. Landvreugd zal spreken over Edgar Cairo’s novelle Temeku en generationeel trauma.

Charl Landvreugd. Foto © Ari Versluis/ Stedelijk Museum Amsterdam.

Datum: donderdag 29 februari 2024
Tijd:19:00 – 22:00 uur
Locatie: Lipsiusgebouw UL, Cleveringaplaats 1, 2311 BD Leiden, Zaal 0.19

Aanmelden: zie onderaan

Programma

 • 19.00 uur: Inloop
 • 19.30 uur: Welkomstwoord namens de Werkgroep Caraïbische Letteren door Dr. Peter Meel
 • 19.40 uur: Rudolf van Lier Lezing, getiteld ‘Edgar Cairo’s Temeku. Over generationeel trauma’, uitgesproken door Dr Charl Landvreugd
 • 20.20 uur: Reactie door referenten Prof. Dr Michiel van Kempen (Universiteit van Amsterdam), Prof. Dr Judi Mesman (Universiteit Leiden) en Prof. Dr Alex van Stipriaan (em. Erasmus Universiteit Rotterdam)
 • 20.35 uur: Discussie met de zaal
 • 21:50 uur: Sluiting

Het programma begint om 19.30 uur precies.

Dr Charl Landvreugd is kunstenaar, onderzoeker en educator. Als Hoofd Onderzoek en Curatorial Practice is hij verbonden aan het Stedelijk Museum in Amsterdam. Gebruikmakend van een breed scala aan artistieke disciplines past hij de resultaten van zijn onderzoek toe in het denken over burgerschap, erbij-horen en hoe dit tot uiting komt in onder andere de beeldende kunst. Zijn opleiding verkreeg Landvreugd aan Goldsmiths University (BA, London), Columbia University (MA, New York) en de Royal College of Art (PhD, London).

Edgar Cairo. Foto © Hans de Visser.

Rudolf van Lier Lezing

De tweejaarlijkse Rudolf van Lier Lezing wordt georganiseerd door de Werkgroep Caraïbische Letteren. R.A.J. van Lier was van 1949 tot 1980 buitengewoon hoogleraar in de sociologie en cultuurkunde van Suriname, de Nederlandse Antillen en het Caraïbisch gebied aan de (Rijks)Universiteit Leiden.

Aanmelden

Indien u de lezing wenst bij te wonen, kunt u zich tot 22 februari 2024 aanmelden via deze aanmeldlink. U kunt maximaal twee mensen aanmelden. Vragen kunt u aan ons richten via: vanlierlezing@hum.leidenuniv.nl.

Locatie

De lezing zal plaatsvinden in het Lipsiusgebouw van de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden, zaal 0.19 (begane grond), Cleveringaplaats 1 te Leiden. Informatie over de route vindt u hier.

Wij hopen u op 29 februari te mogen begroeten!

Zoom streaming

De Rudolf van Lier Lezing zal via Zoom worden gestreamd, met een mogelijkheid om via de chatfunctie vragen te stellen.

Meeting URL:https://universiteitleiden.zoom.us/j/64222505806?pwd=dUJjOUNqSVNKMm5xcVZQcUg5YmV1dz09
Meeting ID:642 2250 5806
Passcode:nM#Zp0k%

2 comments to “Charl Landvreugd geeft Rudolf van Lier Lezing 2024”

 • Interessante lezing! Is dit ook te volgen voor publiek in Suriname en Curacao?

 • Bijzonder goede ontwikkeling dat er analyses komen van het werk van Afro-Surinaamse schrijvers door mensen met kennis van de cultuur.

  Belangrijk ook dat thema’s als geÏnternaliseerde koloniale waarden bespreekbaar worden.

Your comment please...

 • RSS
 • Facebook
 • Twitter