blog | werkgroep caraïbische letteren

Cassave kookboek in Para gelanceerd

PARA – Het werd vallen en opstaan maar na twee jaar is het groot cassaveboek er. In 140 pagina’s presenteert Alida Babel vijftig recepten van verschillende continenten, maar met een eigen twist. “Ik wilde eigenlijk meer recepten, maar het kookboek zou te duur worden”, vertelt ze.

Alida Babel (l), auteur van het eerste cassave kookboek,
vertelt aan Sherida Mormon hoe ze op het idee kwam
om een cassave boek te publiceren. Foto: Sharon Singh 

De auteur zegt heel enthousiast te zijn begonnen aan het project. “Maar gaandeweg raakte ik teleurgesteld. Er kwamen ook andere zaken bij, waardoor we twee jaar over het boek hebben gedaan.” De lancering vond zaterdag in district Para plaats in aanwezigheid van Sherida Mormon, voorzitter van Stuurgroep Ontwikkeling Cassavesector Para (Stocpa). Babel denkt dat haar recepten een aanvulling kunnen zijn voor de Surinaamse keuken. “Die is gevarieerd, maar er is altijd ruimte voor groei en improvement”, vindt Mormon.

Met het uitbrengen van een kookboek wordt ook beoogd vraag en aanbod van cassave te stimuleren. Daarnaast wordt er gewerkt aan de vastlegging van recepturen, die aan een constante kwaliteit voldoen. In het boek zijn er salades, soepen, hoofdgerechten, broodjes en toetjes opgenomen. Aanwezigen op de presentatie hebben een voorproefje gehad en toonden zich helemaal onder de indruk van de brunch. Onder meer werden cassave lasagna, cake, balletjes met kaasvulling en salades opgediend. “Hapjes die je binnen een handomdraai nu zelf thuis kan maken”, deelde Babel mee.

Stan Moriah, adviseur van de vicepresident, zegt dat er veel meer ondersteuning moet komen voor soortgelijke projecten. “Cassave is één van onze bekende gron nyan en Alida heeft laten zien dat er veel meer gedaan kan worden met cassave dan alleen maar soep, heriheri of teloh.” Moriah hoopt dat planters hierdoor gemotiveerd raken en het knolgewas blijven planten. Linda Molli, zijn echtgenote die in Marowijne is geboren, vindt dat er meer workshops moeten komen om landbouwers te stimuleren. Ook in de andere districten.

Wolfgang Jost, echtgenote van Babel, noemt het “best interessant” dat zijn vrouw van de standaard gerechten is afgestapt en gerechten uit de Dominicaanse Republiek, Zuid-Amerika, Azië en Afrika heeft geproduceerd met haar eigen twist. Babel hoopt dat haar boek zal bijdragen aan de stimulering van het eigen product. In elk geval is er ruimte voor workshops bij voldoende vraag en wordt er ook aan brunches gedacht met cassave als basis.

[uit de Ware Tijd, 6/02/2022]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter