blog | werkgroep caraïbische letteren

Caroline Drieënhuizen over koloniale en postkoloniale musea

Open lezing: Caroline Drieënhuizen – Musea en Nederlands-Indië

Musea zijn sociale en symbolische plekken waar door mensen, in interactie met de tentoongestelde objecten, dominante wereldbeelden, geschiedenissen en andere bezoekers, betekenissen worden gegeneerd. Ze worden dan ook vaak gezien als belangrijke instrumenten van natievormingsprocessen en goed voor de creatie van een identiteitsgevoel, nationaliteit en burgerschap.

 

In de lezing gaat Caroline Drieënhuizen in op het Museum van het Bataviaasch Genootschap in hedendaags Jakarta (het huidige Museum Nasional) en twee volkenkundige musea in Nederland (Volkenkunde in Leiden en het voormalig Koloniaal Instituut in Amsterdam). Welke inzichten geven deze musea ons in de praktijk van het kolonialisme met de manier waarop zij betekenis gaven aan objecten en narratieven? En in hoeverre waren zij niet alleen reflectief, maar tevens instrumenteel in het creëren van koloniale wereldbeelden, geschiedenissen en nationale identiteiten?

Prof. dr. Michiel van Kempen zal optreden als moderator.

 

Dr Caroline Drieënhuizen

Tijd: vrijdag 3 maart, 18:00 – 20:00

Locatie: Framer Framed,  IJpromenade 2, 1031 KT Amsterdam (net aan de overzijde van CS Amsterdam waar het IJ-pontje aanmeert in Noord)

Taal/language: Nederlands/Dutch
Toegang: GRATIS!
Meld je aan via reserveren@framerframed.nl

De leerstoel Nederlands-Caraïbische Letteren van de Universiteit van Amsterdam (prof. dr. Michiel van Kempen) en Framer Framed organiseren in maart/april 2017 een reeks open lezingen. In deze bijeenkomsten wordt ingegaan op de invloed van het kolonialisme en Nederlands imperialisme op (de relatie tussen) literatuur en beeldende kunst in de voormalige Nederlandse koloniën.
De eerste lezing wordt gegeven op vrijdag 3 maart, door Caroline Drieënhuizen, universitair docent Cultuurgeschiedenis bij de Open Universiteit. De lezingen vinden plaats in de Framer Framed expositieruimte en zijn gratis te bezoeken.
English:
The chair of Dutch-Caribbean Literature at the University of Amsterdam and Framer Framed will organise a series of open lectures on the influence of colonialism and Dutch imperialism on (the relationship between) literature and visual arts in the former Dutch colonies.
The first of these lectures will be given by Caroline Drieënhuizen, university lecturer Cultural History at the Open University. This first lecture will be in Dutch. For English spoken lectures, see the full list down below.
Dit is de eerste van een reeks lezingen, de Framer Framed Lectures
Lezing 1. Caroline Drieënhuizen – “Musea en Nederlands-Indië, ca. 1880-1950”

Caroline Drieënhuizen is universitair docent Cultuurgeschiedenis bij de Open Universiteit. Zij gaat het hebben over museale collecties als materiële bronnen voor onderzoek: de culturele dekolonisatie van Indonesië in Indonesië en Nederland, ca. 1930-1970. Zij promoveerde in 2012 op Koloniale collecties, Nederlands aanzien. De Europese elite van Nederlands-Indië belicht door haar verzamelingen, 1811-1957.

 

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter