blog | werkgroep caraïbische letteren

Carla van Leeuwen: Verdwenen werk weer in het licht 2

door Klaas de Groot

De herdruk van Because, de gedichtenbundel van Carla van Leeuwen uit 1979, ligt nu in de boekwinkel. De eerste druk  is aangevuld met gedichten uit een privébundeling Interval en er zijn gedichten opgenomen, die gevonden werden in het familiearchief van de erven Van Leeuwen op Curaçao.

Carla van Leeuwen

De oorspronkelijke bundel is zeer zeldzaam en daarom is de herdruk een passende aanvulling, vooral gelet op de Antilliaanse literatuurgeschiedenis. Maar niet alleen het historisch gegeven speelt een rol. De poëzie van Carla van Leeuwen  is duidelijk anders van karakter dan die van twee andere dichteressen uit  dezelfde sfeer: Aletta Beaujon en Oda Blinder. Haar gedichten zijn eenvoudiger en veel meer geworteld in een jonger gevoel. Wat ze gemeen heeft met Beaujon, zie de verzamelde gedichten De schoonheid van blauw – The Beauty of Blue,  is het dichten in het Engels en een bepaalde vormgeving. Maar de laatste was meer gericht op de buitenwereld, voor van Leeuwen is de binnenwereld belangrijker. Wie de gedichten uit de herdruk Because en andere gedichten naast de gedichten van Blinder legt, ziet direct het verschil in vormgeving. Ook inhoudelijk gezien zijn de gedichten van Oda Blinder anders. Haar toon is veel minder vertellend. De gedichten zijn zeer compact. En, om op de titel van Blinders verzameld werk: Verzamelde stilte te variëren, veel stiller. Maar wat het gebruik van de binnenwereld aangaat, lijken beide dichteressen op elkaar.

In de aankondiging van de herdruk op deze site 13 juli 2020 werden twee gedichten geplaatst, hierbij weer twee waarin het stemmingsvolle van het werk helder uitkomt.   

Ik ben bang

Ik ben bang voor die uren
Die
Tussen dromen
en waken liggen
Als de grens
tussen verstand en waanzin
erg klein is
en ik zweef in een wereld
die nevelig is,
van hopen, illusies en idealen.

p.18

Wens

Ik zou
een bloesem
willen zijn
gedragen
door stengels
omkranst
door bladeren,
zon en sterren
mijn gezellen.

Onwetend
van liefde
en lijden
zweven
in het niets
wiegend
in de wind,
een pareltje schoonheid
in vredig bladerparadijs.

p.55


Carla van Leeuwen, Because en andere gedichten

Haarlem: In de Knipscheer, 2021

1 Trackback/Ping

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter